utorak, 8. siječnja 2013.

Sabor Presvete Bogorodice i Josipa-drugi dan Božića




O slavni Josipe, kada su te anđeoski zborovi ugledali, divili su se tvome životu na Zemlji. Svjetleći anđeoskim životom, vjenčao si se s Djevicom, i poslije blistaš poput zvijezde djevičanstvom. Zanat je tvoj jednostavan, ali dostojanstvom nadilaziš sve svete. Srebra ni zlata nisi imao, ali si se obogatio biserjem čestitosti. Zaručniče Josipe, isprosi nam milosti s neba, da sačuvamo čistu posudu tijela za Gospodina, i da se odričemo zemaljskoga, a bogatimo nebeskim.
O divnoga li braka tvojega, preblaženi Josipe, s prečistom Djevicom Marijom! Jer, gdje se u drugih dva tijela sastavljaju u jedno, kako je pisano, da budu dvoje u jednome tijelu, tu su se dva duha sastavila u jedan, i djevičanstvo se pridružilo djevičanstvu. Stoga, s anđelima se diveći naumu Božjemu, proslavljamo tebe sa tvojom neporočnom Družicom.
Koja bi se supruga svetih mogla usporediti sa tvojom? Je li moguće usporediti ropkinju Božju sa Majkom Božjom? Stade Carica desno od tebe odjevena u pozlaćenu odjeću i ukrašena, kako govori psalmist i Kristu i Njegovoj Zaručnici Crkvi. Desno od tebe stade Carica svemira, Marija, pozlaćena blještavilom Božje milosti, i ukrašena svakim darom Duha Svetoga.
Tko bi dosegao slavu tvoga dostojanstva, Predostojni? Ti si otac Utjelovljenoga Sina Božjega! Ti si zaručnik Zaručnici Duha Svetoga! Ti si glava Svetoj Obitelji, tebi danoj od Oca Nebeskoga! Stoga svi anđeoski zborovi i čitav zbor svetih, koji su u nebu, s udivljenjem slave veličinu tvoga dostojanstva. S njima ti i mi na Zemlji pjevamo i kličemo: Slava Onome koji te uzvisio dostojanstvom iznad svih svetih!
Onoga, čiji je dolazak Abraham vidio i uzradovao se, i kojega su mnogi carevi i pravednici željeli vidjeti, toga si ti gledao i bio mu odgojitelj i skrbnik. Onaj koji je jednom dan u naručje pravednome Šimunu, toga si ti često nosio u svome naručju i očinski ga cjelivao, živeći sa njime iše od trideset godina. Slava Onomu koji te uzvisio dostojanstvom iznad svih svetih.
Slava:
Tko će doseći stupanj tvoje svetosti, Vrhovniče Praotaca? Već si nazvan pravednikom kod zaruka sa svetom Djevicom Marijom. Koliku si svetost postigao u tijelu živeći trideset godina sa takvim svjetlima kao što su Isus i Marija, gledajući njihova djela, slušajući njihove riječi, i usavršavajući se njihovim molitvama? Stoga i nama slugama, po tvojim besprijekornim molitvama, isprosi milost da uvijek gledamo pred sobom likove Isusa i Marije, a zajedno sa njihovima i tvoj lik, da tako postanemo sveti.
I sada:
Slava Bogu na visini i na zemlji mir! Danas Betlehem prima onoga koji vječno sjedi sa Ocem! Danas anđeli rođeno djetešce kao Boga slave: slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima dobre volje!

(iz večernje službe)

Broj komentara: 7:

  1. O svetom Josipu postoji predaja, iz nekih apokrifa, ispravi me ako griješim, da je prije zaruka s Marijom bio udovac, tj. da je imao ženu i djecu iz tog braka... Koliko znam, Crkva nikad nije kategorički to pobijala, a o njegovom djevičanstvu se govori sve manje...?

    OdgovoriIzbriši
  2. Tako je, osobito iz protoevanđelja jakovljevog. To je dio crkvene predaje o njemu. Djevičanstvo je u odnosu na Mariju.

    OdgovoriIzbriši
  3. Jedno pitanje nevezano uz temu, što je to akatist?

    OdgovoriIzbriši
  4. Himan "koji se moli stojeći" (grč. akatisthos). Ima ih više: najpoznatiji je Akatist Presvetoj Bogorodici. sastoji se naizmjence od 24 kitice, tzv. kondaka i ikosa.

    OdgovoriIzbriši
  5. Prvi put sam za to čula u "direktoriju za pučku pobožnost", među marijanskim pobožnostima, pa zato pitam...

    OdgovoriIzbriši

Molim cijenjene anonimne komentatore da komentare svakako potpišu sa svojim nick name da se može snaći u njima