srijeda, 12. listopada 2016.

PRAVOSLAVNI SVECI S PODRUČJA DANAŠNJE HRVATSKE



Katolička i Pravoslavna Crkva dijele otprilike prvih tisuću godina zajedničke povijesti. Sve što je pripadalo jednoj Crkvi u tom razdoblju, pripadalo je i drugoj. Liturgija, duhovnost, teologija, asketika...i sveci. Sveci Istočne Crkve iz tog razdoblja (sv. Ivan Zlatousti, sv. Bazilije Veliki itd.) jednako se poštuju i u Katoličkoj Crkvi, baš kao što se sv. Augustin, sv. Ambrozije, sveti rimski pape itd., poštuju i u Pravoslavnoj Crkvi. Osim ovih univerzalno poštovanih svetih, imamo i čitav niz lokalnih svetaca, koji se mogu poštovati i u drugoj Crkvi, jer, kao što smo rekli, pripadaju vremenu jedinstva Istočne i Zapadne Crkve. Tako na području današnje Republike Hrvatske bilježimo niz ranokršćanskih svetaca i mučenika, koji su, gledano s pravoslavne točke gledišta, pravoslavni sveci, i zaslužuju da ih poštuje Pravoslavna Crkva. Donosimo ovdje njihov izbor:

Sv. Donat
            Sv. Donat (lat. Donatus) je živio u 8./9.st., u Dalmaciji. Rođen je u Zadru nepoznate godine, a umro je oko 811. također u Zadru, gdje je i pokopan, u crkvi koja se i danas zove po njemu. Relikvije mu se danas nalaze u crkvi sv. Stošije u Zadru, a slavi se 25.02. Povijesno je značajan kao posrednik u pregovorima između Franačke i Bizanta oko granica u Dalmaciji. Prema predaji, izgradio je spomenutu crkvu kasnije nazvanu po njemu (izvorno je bila posvećena sv. Trojstvu), te je iz Carigrada donio u Zadar relikvije sv. Stošije, koje se i danas tamo čuvaju. 



Sv. Dujam i Anastazije
            Rođen je u Siriji, ne zna se kada; umro je 10.04.304., u Saloni, današnji Solin kod Splita. Njegovo izvorno, latinsko ime, glasi Domnius, ali je od Hrvata prozvan Dujam, ili, kraće Duje. Predaja kaže da je bio učenik sv. Petra apostola, no to neće biti točno; čini se da je porijeklo te predaje u statusu Splita kao crkvenog središta Damacije u drevno doba. Bio je učenik glasovite teološke škole u drevnoj sirijskoj prijestolnici Antiohiji. U Dalmaciji je djelovao kao misionar, te je postao najpoznatiji biskup Salone (284.g.). Mučeništvo je podnio za Kristovo Ime u vrijeme Dioklecijanovih progona, u gradskom amfiteatru. Slavi se 07.05. Dio relikvija mu se nalazi u Rimu, a dio u Splitu, u splitskoj katedrali, koja je nekoć bila mauzolej cara Dioklecijana u okviru njegove palače. Tako se dogodilo da je veliki svetac „iselio“ svog nekadašnjeg krvnika iz njegove životne i posmrtne rezidencije.
            Anastazije (lok. Staš) je živio u doba sv. Dujma. Bio je rodom iz Akvileje. Zajedno je sa sv. Dujmom propovijedao kršćanstvo u Dalmaciji i mučenički stradao. Slavi se 26.08.




Sv. Mauro i mučenici porečki
            Sv. Mauro/Mavro (lat. Maurus) je ranokršćanski svetac, biskup i zaštitnik grada Poreča (lat. Parentium) u zapadnoj Istri. Uopće, on je prvi poznati porečki i istarski biskup, a živio je u 3.st. Relikvije mu se čuvaju u glasovitoj Eufrazijevoj bazilici u Poreču. U doba progona kršćana, prije 305.g., stradao je cijeli kler i mnoštvo laika porečke Crkve na čelu s biskupom Maurom. Spominju se još poimence: sv. Eleuterije, sv. Projekt, sv. Akolit, sv. Dimitrije i sv. Julijan. Slave se 21.11.





Sv. Euzebije i Polion
            Živjeli su u 3./4.st. u rimskom gradu Cibalae, a to su današnji Vinkovci u Slavoniji. Euzebije je bio prvi poznati biskup grada Cibalae, a mučeništvo je podnio vjerojatno 27.04.258. Polion je bio lektor, crkveni čitač za vrijeme bogoslužja, propovjednik i voditelj lektorske škole. Sačuvan je opis njegovog mučeništva, u kojem se navodi kako je pred poganskim sucem održao govor o kršćanskoj vjeri. Spaljen je živ na lomači 27.04.304.g. Obojica se slave 29.05.





Sv. Gaudencije
            Sv. Gaudencije (lat. Gaudentius Auxerensis) je bio rodom s otoka Lošinja u Hrvatskom primorju. Bio je benediktinski monah i utemeljitelj samostana, te biskup drevnog grada Osora na svome otoku. Zbog svetog života je bio progonjen, pa je mnogo godina živio u strogoj askezi u jednoj špilji. Predaja kaže da je tada izmolio od Boga uklanjanje svih zmija s otoka. Osorski biskup je postao oko 1030.g., a slavi se 01.06.





Sv. Jeronim
            Sv. Jeronim  (grč.: Εὐσέβιος Σωφρόνιος Ἱερόνυμος, lat.: Eusebius Sophronius Hieronymus; Stridon, oko 347. - Betlehem, 30. rujna 420.), jest jedan od najpoznatiji Svetih Otaca Zapadne Crkve, autor glasovitog latinskog prijevoda Biblije, teolog, filozof, monah i jezikoslovac. Rođen je gradu Stridonu, na granici rimskih provincija Dalmacije i Panonije. Ne zna se gdje se točno nalazio ovaj grad, no, iz autobiografskih mjesta se vidi da se nalazio relativno blizu mora. Krstio se u Rimu, obišao je mnoge krajeve Rimskog Carstva, u Antiohiji je zaređen za svećenika, a posljednje godine života proveo kao monah u Betlehemu, gdje je i umro. Bio je pod velikim utjecajem sv. Grgura Nazijanskog. Uz latinski prijevod Biblije, tzv. Vulgatu, koja je stoljećima bila službena Biblija zapadne Crkve, napisao je velik broj teoloških i duhovnih djela. Slavi se 30.09.





Sv. Kajo

            Sv. Kajo je bio rimski biskup, papa. Rođen je u Saloni (današnji Solin kod Splita), tada prijestolnici Dalmacije, a spominje se da je bio nećak cara Dioklecijana, također Dalmatinca. Papa je postao 17.12.283. Borio se protiv manihejskog krivovjerja, a također je zabranio da se rede biskupi koji nisu prošli sve prethodne stupnjeve svećeničke hijerarhije. Mučen je i pokopan u Rimu. Slavi se 22.04.





Sv. Kvirin Sisački
            Za sv. Kvirina (lat. Quirinius) se ne zna kada i gdje je rođen; mučen je u Sabariju, današnji Szombathely u Mađarskoj, 04.06.309. Bio je biskup u Sisciji, današnjem Sisku. Za vrijeme Dioklecijanovih i Galerijevih progona je uhićen, osuđen na smrt, te s mlinskim kamenom oko vrata, bačen u rijeku. No, dogodilo se čudo, te je sveti mučenik potonuo tek nakon molitve i održanog govora. Slavi se 04.06.





Sv. Marin
            Podrijetlo vodi s otoka Raba. Vjerojatno je bio klesar ili kovač. Bježeći od Dioklecijanovih progona, dolazi u grad Rimini, u Italiju, gdje je postao monah i đakon. Mnoge je obratio u kršćansku vjeru. Predaja mu pripisuje osnutak republike San Marino u Italiji, koja postoji i danas, 301.g. Republika se i zove po njemu, a njegov spomendan, 03.09., ujedno je i državni praznik u njoj. Mirno je preminuo 366.g.





Sv. Silvano
            Sv. Silvan je kršćanski mučenik iz 4.st. Njegovo neraspadnuto tijelo čuva se u crkvi sv. Vlaha u Dubrovniku od 1847.g. Slavi se 30.07.






Sv. Venancije
            Biskup Salone, umro kao mučenik 259.g. Slavi se 01.04.







Sv. Vicenca
            Živjela je u Rimu u 3.st. Mučena je za Kristovo Ime kao mlada djevojka. 1792. su njene relikvije prenesene u Blato na otoku Korčuli, gdje se čuvaju i danas. Slavi se 28.04. 



           

Sv. Vincenco
            Rimski vojnik, mučenik nepoznatog porijekla. Od početka 19.st., štuje se na otoku Visu. 

Broj komentara: 8:

  1. Molitvama spomenutih svetaca uskrisi Gospode pravoslavlje među Hrvatima i utvrdi isto među Hrvatskim Srbima! Amen

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A možda bi bilo bolje moliti spomenute svece, Svetu Bogorodicu Mariju i općinstvo svetih da se istočna i zapadna crkva, ("dva plućna krila jednog tijela" , kako je govorio sv. Ivan Pavao II) konaćno ujedine i poćnu disati punim plućima. Pozdrav svoj pravoslavnoj braći dobre volje od jednog katolika.

      Izbriši
  2. Sv. Donat nije rođen u Zadru nego u Louth-u u Irskoj.

    OdgovoriIzbriši

Molim cijenjene anonimne komentatore da komentare svakako potpišu sa svojim nick name da se može snaći u njima