četvrtak, 30. studenoga 2017.

Vođa raskolničke i nepriznate tzv. „Kijevske patrijaršije“ pokajao se zbog raskola i zatražio oproštenje od Ruske Pravoslavne Crkve




            Mnogo puta do sada pisali smo o crkvenim raskolima u pravoslavlju. Naglašavali smo da postoji samo jedna i jedinstvena Pravoslavna Crkva, koja se sastoji od 14 lokalnih samoupravnih Crkava, i da se izvan njih ništa ne može nazivati pravoslavnim. Sve ove ukrajinske, makedonske, crnogorske, istinopravoslavne, hrvatske i ne znam kakve sve „Crkve“, dokle god nisu u pravoslavnom zajedništvu, ne mogu se smatrati pravoslavnim Crkvama. One nemaju Duha Svetoga, nisu dio Tijela Kristova, njihovi „sakramenti“ su nedjelotvorni.
            Jedna od raskolničkih vjerskih organizacija je i takozvana „Kijevska patrijaršija“, vjerska organizacija u Ukrajini, koja je 1992.g. otpala od Pravoslavne Crkve, jednostranim proglašenjem autokefalnosti. Od tada, ona je bila uzrok mnogih nereda i nemira u Ukrajini.
            No, njezin se osnivač Filaret Denisenko obratio Svetom Arhijerejskom Saboru Ruske Pravoslavne Crkve, zatraživši oproštenje zbog izazvanog raskola, i obnovu crkvenog zajedništva otpalih Ukrajinaca s Pravoslavnom Crkvom. U svome pismu kaže: „Tražim oproštaj u svemu u čemu sam pogriješio riječju, djelom i svim svojim osjećajima, i od srca iskreno opraštam svima“. Sabor RPC je odlučio da se osnuje komisija za pregovore s članovima navedene raskolničke vjerske zajednice. Komisijom će predsjedati mitropolit volokolamski Ilarion.
           



Broj komentara: 19:

  1. Kakav status ima OCA (Orthodox Church in America) tj. "Pravoslavna Crkva u Americi"?

    https://oca.org/

    Orthodox

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Administrativno nerješen. Dakle, nije u raskolu, u punom je sakramentalnom, kanonskom i vjerskom jedinstvu Pravoslavne Crkve, s time da joj Crkve grčkog jezika i Rumunji ne priznaju autokefalnost, nego samo autonomiju u odnosu na RPC. Ostali priznaju. No, tu nema problema - dok se god zajedno pričešćuju, radi se o Crkvi,ostalo su sve administrativna pitanja.

      Izbriši
  2. Antiekumenist: OCA je jedina kanonska pravoslavna Crkva u Americi, a Grci iz tzv. Ekumenske ili Carigradske patrijaršije su bili prvi pravi raskolnici u Sjevernoj Americi. Do Oktobarske revolucije su svi pravoslavni u Sjevernoj Americi bili pod ruskim episkopom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, bili su, no kaos nakon revolucije je učinio svoje. Nema raskola u Americi među Crkvama. Bez obzira na neriješena administrativna pitanja i paralelne jurisdikcije, dok traje euharistijsko jedinstvo, nema raskola.

      Izbriši
  3. Antiekumenist: Slažem se. Trebao sam staviti raskolnici pod navodnike: "raskolnici".

    OdgovoriIzbriši
  4. Slava Bogu, sa shizmatojereticima - ikumenistima a to su i tih 14 crkava, ne treba imati efharistijsko zajedništvo.

    iPCuH

    OdgovoriIzbriši
  5. Vi iz tzv. "iPCuH" ste u istoj ravni sa ekumenistima. Kao što heretici ekumenisti priznaju spasiteljnost sakramenata (svetih tajni) nepravoslavnim "crkvama", tako i vi odričete spasiteljnost sakramenata u svim pomjesnim crkvama. Isti ste i jedni i drugi, štetočine!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. A što se vaša "Eparhija u egzilu" ne pokori i vrati u krilo matične patrijaršije ako joj priznaje kanoničnost i validnost tajni? Samo je napravio raskol.

    iPCuH

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eparhija u egzilu nije nikakav raskol. Ekumenisti su istjerali te ljude iz SPC, ali oni su i dalje dio SPC. Bio je i otac Dragan Saračević istjeran iz SPC i "raščinjen" pa je sada opet svećenik u SPC.

      Izbriši
  7. Klasičan raskol. Išao je rukopolagat horepiskope bez blagoslova patrijarha i sinoda kojeg priznaje. Dobro je poznato kakva je kazna, po kanonima, predviđena za klirike koji podižu novi oltar. Οsim toga, ušao je u općenje s jeromonahom Efthimijem Trikaminas koji je izopćen iz novokalendarske crkve Helade a koji predvodi psevdozilotski pokret "Apotihisi" (ovi su još k tome novokalendarci!). No poznato je da je u svjetskom pravoslavlju moguće da je možda sve to učinjeno po tajnom dogovoru, iz političkih, ekonomskih ili vlastoljubivih razloga, a da je nekakav antiekumenizam samo izgovor (još davno je bilo takvih slučajeva). Zbog toga mi ni jedne ni druge ne priznajemo.

    iPCuH

    OdgovoriIzbriši
  8. za sva pitanja gledde artemita, obratite se jurodivim avvi rimskom. on je streptomicin,tamjan isveta vodica za njih
    tiki

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Antiekumenist: avva rimski je najgori svećenik u povijesti i istočne i zapadne crkve. Prekršio 100 kanona do sada, prostak, nesmiren, odavao tuđe tajne i mane...

      Izbriši
  9. pa dobro ljudi, tko je taj covjek, prvi put cujem za njega a dosta sam u crkvenim vodama....???

    Abdul Mesih

    OdgovoriIzbriši
  10. Zoran Đurović - "pravoslavni" svećenik i slikarčić iz Crne Gore. Trenutno živi i radi u Rimu. Ekumenista na kub, saslužuje na misama, duhovnik mu je rimokatolički pop, za filoque se suglašava sa mišljenjem da samo Bog zna da li Sveti Duh proizlazi samo of Oca ili i of Ocs i Sina, tako da on ne nalazi prema tome prepreke za jedonstvo sa papistima, itd., itd.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Način izražavanja: http://www.infocentrala.rs/surova-i-potresna-analiza-teologa-zorana-durovica-problem-popova/
      U razgovoru ljudima sa kojima se ne slaže govori da su debili, a pred biskupima i kardinalima glumi finoću ne bi li kupili koju njegovu škrabotinu!

      Izbriši
  11. Primjer kakvi su se vuci uvukli u pravoslavni kler:
    https://sr.wikipedia.org/sr-el/Зоран_Ђуровић_(сликар)
    https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Зоран_Ђуровић_(сликар)#/media/File:Djurovic_i_papa_Jovan_Pavle_II.jpg
    Nakazne inone: https://djuroviczoran.wordpress.com/

    OdgovoriIzbriši
  12. Za Zorana Đurovića su krivi oni koji su ga mladog, nezrelog i nedovoljno duhovno utvrđenog, na dodatno školovanje, poslali u Rim, umesto u Atinu ili Moskvu.

    Orthodox

    OdgovoriIzbriši
  13. Zašto cenjeni administrator dopušta masu komentara, i to na više članaka, gde se prepiru ziloti-starokalendarci i raskolnici-artemijevci?! I jedni i drugi ruše jedinstvo SPC i nalaze se izvan Crkve. A svojim besmislenim međusobnim raspravama, samo zbunjuju neupućene čitatelje, naročito one katoličke. Jedina kanonska Pravoslavna Crkva u Hrvatskoj je SPC, sve ostalo su sekte i raskolničke grupe!

    V. B.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Više ne dopušta, komentari se moderiraju. A i ovaj blog više nije u funkciji - pratite nas na orthodoxhr.wordpress.com

      Izbriši

Molim cijenjene anonimne komentatore da komentare svakako potpišu sa svojim nick name da se može snaći u njima