subota, 23. prosinca 2017.

Zašto se molimo u smjeru istoka?




Istok je sveti smjer u pravoslavlju. Pravoslavne crkve su usmjerene prema istoku, groblja su usmjerena prema istoku, molimo se i služimo obrede okrenuti prema istoku, kućne ikone stoje na istočnom zidu kuće. Zašto je tome tako, poučava nas sv. Ivan Damaščanski:

„Klanjamo se prema istoku, ne bez razloga, niti po slučajnosti, nego budući da smo od vidljive i nevidljive, odnosno umne i osjetilne prirode složeni, prinosimo Stvoritelju i dvojako poklonstvo; kao što pjevamo i umom i tjelesnim usnama, i kao što se krstimo vodom i Duhom, tako se i dvostrukim načinom sjedinjujemo s Gospodinom, sudjelujući u sakramentima milošću Duha Svetoga.
Budući, dakle, da je Bog svjetlost[1] umna, i Sunce pravde[2], i budući da je Krist u Pismu nazvan istok[3], prirodno je posvetiti Mu istok za klanjanje; jer sve što je dobro valja nam posvetiti Bogu od Koga nam svako dobro dolazi. Veli još i božanski David: Kraljevstva zemlje, pjevajte Bogu, svirajte Gospodinu, koji se vozi po nebu, po nebu iskonskom (istoku)[4]. A kaže još Pismo: I Jahve, Bog, zasadi vrt na istoku, u Edenu, i u nj smjesti čovjeka koga je napravio[5], kojega je, kada je zapovijed Njegovu prekršio, izagnao iz rajskog vrta, nastanivši ga naspram rajskog vrta izobilja[6] odnosno, sa zapadne strane. Bogu se, dakle, klanjamo tražeći drevnu domovinu i okrećući se prema njoj. I šator Mojsijev imao je zavjesu[7] i pomirilište[8] na istočnoj strani. I pleme Judino, kao najdostojnije časti, postavljeno je s istočne strane[9]. I u preslavnom hramu Salomonovom vrata[10] Gospodnja nalazila su se s istočne strane. Osim toga, i Gospodin je, kada je raspet bio, gledao prema zapadu, te se tako klanjamo prema istoku okrećući se prema Njemu. A kada je uzlazio na nebo, uzlazio je prema istoku, i tako su Mu se apostoli klanjali, i tako će opet doći, na isti način[11] kojim je, kao što su vidjeli, otišao na nebo, kao što je sam Gospodin rekao: Jer kao što munja izlazi od istoka i bljesne do zapada, tako će biti i s dolaskom Sina Čovječjega[12]. Njega, dakle, očekujući, klanjamo se prema istoku. To je, pak, nepisana Predaja apostola, jer mnogo toga nepisanoga su nam predali.“

Sv. Ivan Damaščanski: Izlaganje pravoslavne vjere


[1] Dj 17, 28
[2] Mal 4, 2
[3] Zah 6, 2
[4] Ps 68, 33-34
[5] Post 2, 8
[6] Post 3, 24 – prijevod po LXX
[7] Izl 36, 35
[8] Lev 16, 14
[9] Br 2, 3
[10] 1 Kr
[11] Dj 1, 11
[12] Mt 24, 27

Nema komentara:

Objavi komentar

Molim cijenjene anonimne komentatore da komentare svakako potpišu sa svojim nick name da se može snaći u njima