nedjelja, 24. prosinca 2017.

Sretan Božić!


Svim dragim prijateljima i pratiteljima, koji slave Božić po gregorijanskom kalendaru, rimokatolicima, grkokatolicima, starokatolicima, evangelicima, reformiranima, baptistima, pentekostalcima i ostalima, želimo sretan i blagoslovljen Božić!

Broj komentara: 18:

  1. Božić je 25. XII. tj za 13 dana. Sutra 12. XII. je Sv. Spiridon Čudotvorac.
    Ne treba pomračenima čestitati i time ih utvrđivati u njihovoj zabludi.

    Z

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A šta bi slavio danas brate da si se nekim slučajem zatekao u Grčkoj i otišao u Hram?

      Orthodox

      Izbriši
  2. Ti su još gori jer se smatraju pravoslavnima i obmanjuju neobaviješteni svijet.

    Z

    OdgovoriIzbriši
  3. Zilote, ti i starostilnici izmišljate probleme gdje ih nema. Kalendar nije nikakva dogma, pa da je nepromjenjiv. Ni julijanski ni gregorijanski kalendari nisu točni. Kalendar koji koristi 11 od 15 autokefalnih crkava je novojulijanski koji je izradio znanstvenik Milutin Milanković.

    OdgovoriIzbriši
  4. Zilote, kakvog je za te oblika Zemlja? Jel ravna?

    OdgovoriIzbriši
  5. Grci, Bugari i Rumunji slave Božić po srpskom kalendaru koji SPC koji još nije sprovela u praksu:https://sr.m.wikipedia.org/sr-el/%D0%A0%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8_%D1%98%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80

    OdgovoriIzbriši
  6. Kako nije problem kad je pod anatemom od 1583.

    iPCuH / Z

    OdgovoriIzbriši
  7. Novojulijanski kalendar nije ni pod kakvom anatemom, a ti si se pridružio raskolnicima!

    OdgovoriIzbriši
  8. Na Milankovićev kalendar su trebale da pređu sve pomesne crkve ili da ne pređe ni jedna dok se ne postigne zajednički dogovor. Sada imamo situaciju da su grčki pravoslavci već proslavili Božić dok u našoj pomesnoj crkvi je u toku post i priprema za praznik koji je već proslavljen od nekih jednovernih.

    Orthodox

    OdgovoriIzbriši
  9. Čestitka nije baš prikladno mjesto za rasprave.

    OdgovoriIzbriši
  10. Још само ово:
    Не намјеравам поновно улазити у расправе о календару. О томе је исцрпно било ријечи у коментарима од 9. до 17. вељаче 2017. (види и оне претходне) у оквира поста „Предкоризмене недјеље“ од 1. вељаче 2017.
    Ти Фрањо ни сам не знаш што заступаш. Истовремено док нас сврставаш у расколнике, подржаваш Артемите који би се, што се тиче календара, прије сложили с нама него с тобом. С друге стране, кажеш да нови календар СПЦ „још није спровела у праксу“ што значи да само што га није увела. Чињеница је, међутим, да тај хибридни календар који данас употребљавају расколници „православни“ новокалендарци, чак се ни СПЦ не усуђује увести (па макар – као што је познато - само зато што се боје нових раскола). Дакле, за тебе би било најбоље да се прикључиш Иванову или Шкуљићу који су као и ти просвјетљени те су без комплекса одмах увели папски календар.

    Зилот / иПЦуХ

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zilote, istinita Pravoslavna Crkva u Hrvatskoj postoji, a to je Srpska pravoslavna crkva. Hrvatska se nalazi u jurisdikciji SPC. Kalendar je sporedna stvar, sada je najvažnije boriti se za pravoslavlje koje je ozbiljno ugroženo ekumenizmom. Škuljić i Ivanov su cirkuzanti, lažni biskupi koji niti imaju apostolski slijed, niti pravu vjeru.

      Izbriši
    2. Promjena eortologija Pravoslavne Crkve na osnovama više puta u povijesti anatemisanog papskog kalendara, najdrskiji je i najočitiji ulazak u sveherezu ekumenizma. Dakle, nimalo sporedna stvar. Tiče se ne samo onih pomjesnih crkava koje su izvršile reformu nego i onih koje nisu, ukoliko sa ovima imaju crkveno zajedništvo. Prema tome, SPC nije istinita Pravoslavna Crkva.

      iPCuH

      Izbriši
  11. Slabi su izgledi da će pomesne crkve koje nisu prešle na Novojulijanski kalendar to učiniti. Čak imamo primer povratka na Julijanski kalendar u slučaju Poljske PC.

    Orthodox

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I u Bugarskoj su u tom pogledu previranja. U Heladi svi značajniji teolozi upozoravaju na ispravnost crkvenojulijanskog kalendara, te hvale ustrajnost onih koji ga slijede (npr. Romanidis, Metalinos, Zisis...), u Rumunjskoj su se, unatoč progonima od strane hijerarhije, mnogi manastiri i parohije vratili na svetootački pravoslavni eortologion. Daj Bože da nestane ova strašna anomalija kao i svi drugi oblici bezbožnog i pogubnog ikumenizma.

      iPCuH

      Izbriši
  12. Hvala na čestitci!

    Prvi put sam se našla na ovom blogu i cijenim trud, pohvale autoru. Žao mi je samo što je toliko negativnih komentara.

    Usput, imam jedno kratko pitanje, ima li negdje obavijest o bogoslužjima narednih dana (i općenito)?

    Hvala,
    Katolkinja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bogu hvala! Ma ne obazirite se na komentare,to je tako. Što se bogoslužja tiče, ako mislite na Zagreb, jutarnja je svaki dan u 8:30, osim subote, nedjelje i blagdana, kada je Liturgija u 9:00. Večernja je svaki dan u 18:00, osim subotom i uoči blagdana, kada je bdijenje u 17:00. Akatist sv. Petki na Svetom Duhu petkom u 17:00. Za blagdanski raspored ćemo objaviti kada stigne.

      Izbriši
    2. Hvala puno na odgovoru! :)
      Bvb+

      Katolkinja

      Izbriši

Molim cijenjene anonimne komentatore da komentare svakako potpišu sa svojim nick name da se može snaći u njima