petak, 1. rujna 2017.

20.000 hodočasnika u procesiji od 200 km u Ukrajini





Tisuće pravoslavnih vjernika sudjelovali su u jednoj  od najvećih i najstarijih procesija u Ukrajini u čast Uznesenja Presvete Bogorodice. Sudionici su u petak, 25. kolovoza, stigli u Uspenski samostan u Počajevu, a procesiju su započeli  19. kolovoza u Kamenec-Podolsku na jugozapadu Ukrajine, javlja Informativni odjel Ukrajinske Pravoslavne Crkve.

Prema raznim procjenama, više od 20-25.000 hodočasnika je sudjelovalo u ovom molitvenom činu. U odnosu na broj sudionika prošlogodišnje procesije, broj vjernika sudionika u 2017. godini značajno se povećao. Sudionici su bili i djeca i stariji. Većina je pohodila Počajev prvi put, uključujući cijele obitelji i župe. Vjernici su iz različitih dijelova Ukrajine, kao i Armenije, Gruzije, Moldavije i Rusije.

Uz molitve Presvetoj Bogorodici i uskrsne pjesme i pozdrav "Krist uskrsnu", vjernici su popodne 25. kolovoza ušli u Uspenski samostan. Prema tradiciji, hodočasnike su sačekala subraća samostana svečanom zvonjavom zvona i škropljenjem kilometara hodočasnika  svetom vodicom, i prenijeli im blagoslov Njegovog Blaženstva metropolita kijevskog i sve Ukrajine i predstojnika samostana metropolita Vladimira.

Nakon molebna zahvalnosti na molitvenom trudu, samostanska braća su pozvala sve hodočasnike na zajednički obrok. Vrata svih samostanskih crkava su bila otvorena za tisuće hodočasnika i oni su ovdje mogli provesti noć. Mnoge obitelji u Počajevu i okolnim selima također su otvorile vrata za hodočasnike.

Inače, procesija je započela u Kamenec-Podolsku na blagdan Preobraženja i za šest dana prevalila  je razdaljinu od 210 km. A procesija iz Braintovskog samostana Svete Trojice u Vinici stigla je istog dana na Počajevski samostan, prevalivši razdaljinu od 250 km.
izvor: spc.rs
 

Nema komentara:

Objavi komentar

Molim cijenjene anonimne komentatore da komentare svakako potpišu sa svojim nick name da se može snaći u njima