ponedjeljak, 25. rujna 2017.

Pravoslavlje i protestantizam




Knjižica koja je pred vama govori o odnosu pravoslavlja i protestantizma. Iako između ove dvije vjere nije bilo onakvih doticaja i sukoba, kao između protestantizma i katolicizma, ipak u ovo moderno globalizirano vrijeme ti kontakti postoje, pri čemu se javljaju i pitanja o pravoslavnom stavu o protestantizmu. Važno ga je znati, jer se on u mnogim točkama dosta razlikuje od katoličke apologetike na tu temu. Osim općeg pogleda na protestantsko učenje, ova knjižica govori posebno o adventistima i pentekostalcima, te temama opravdanosti krštenja male djece, besmrtnosti duše, svetkovanja subote i dara govorenja jezika kod pentekostalaca.

2 komentara:

  1. SPC može da se pohvali odličnim odnosima sa tradicionalnim protestantskim verskim zajednicama, najpre sa Anglikanskom crkvom sa kojom postoje tesne veze naročito iz doba vladike Nikolaja koji je među Anglikancima bio naročito poštovan.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Te zajednice su posebna priča, ovaj tekst je više usmjeren na ove novije neoprotestantske zajednice koje aktivno misionare kod nas.

      Izbriši

Molim cijenjene anonimne komentatore da komentare svakako potpišu sa svojim nick name da se može snaći u njima