utorak, 5. siječnja 2016.

BOŽIĆNO VRIJEME U PRAVOSLAVNOJ CRKVI




                Baš kao i u Katoličkoj Crkvi, i u pravoslavlju Božić predstavlja jednog od najvećih blagdana. Rođenje Kristovo, rođenje Onoga koji je centralna ličnost čitavog svemira, Spasitelj ljudskog roda, i za pravoslavne je jedan od najvećih događaja u povijesti, zapravo, nadvremenski događaj prema kojemu je sve prije toga stremilo, a sve nakon toga se događa u svjetlu njega. Na koji način, dakle, pravoslavni obilježavaju ovo doba godine?
                Za razliku od rimokatoličanstva, u pravoslavlju ne postoji tzv., advent ili došašće, kao period od četiri tjedna priprave za Božić, već ima božićni post. Ovaj božićni post posti se kroz 40 dana uoči Božića, te se ubraja u 4 velika godišnja posta Pravoslavne Crkve. Naziva se još i Filipovim postom, pošto počinje blagdanom dotičnog apostola (15/28.11.). Spominje se još od IV.st., ali je trajao puno kraće; današnjih 40 dana se konačno ustalilo tek 1166. godine.
                Što se pravila posta tiče, kao i u svim pravoslavnim postovima, ne jede se hrana životnjskog porijekla (meso, mast, mlijeko, jaja, riba...). ponedjeljkom, srijedom i petkom, jede se kuhana biljna hrana, bez ulja (tzv.post na vodi), ostale dane na ulju, a subotom i nedjeljom može se jesti i riba, kao i na blagdan Uvoda u Hram Bogorodice, te velike blagdane; međutim, nakon 20.12., riba više nije dozvoljena.
                Posljednji dan božićnog posta je Badnji dan-Badnjak. Postoji običaj da se na taj dan jede žito, odnosno zrnje, kao spomen na proroka Danijela i drugove, koji se spominju tada, a koji su se u Babilonu hranili upravo time, da se ne onečiste poganskim jelima (Dn 1, 8).
                Druga nedjelja prije Božića jest nedjelja Praotaca. To je nedjelja u koju se spominju svi starozavjetni pravednici, od Adama do Josipa. Nedjelja prije Božića jest nedjelja Otaca, kada se spominju svi Isusovi preci po tijelu, navedeni u rodoslovljima Matejevog i Lukinog evanđelja. Nedjelja iza Božića, nedjelja Bogootaca, posvećena je spomenu sv. Josipa, kao i kralja Davida.
                Sam Božić se proslavlja 25.12., kao i u katolika, s time, da taj dan julijanskog kalendara pada na 07.01. gregorijanskoga. Međutim, Crkve koje su prihvatile revidirani julijanski kalendar (tzv. „Milankovićev“), slave Božić na isti dan kad i katolici (carigradska, aleksandrijska, bugarska, rumunjska, ciparska i grčka).
                Drugi dan Božića proslavlja se Sabor Presvete Bogorodice, a trećega sv. Stjepan. 20.12. počinje predblagdan Božića, a blagdan se završava 31.12. (tzv. „odanije“). Od Božića do Bogojavljenja se pozdravlja riječima „Mir Božji-Hristos se rodi“, odgovor: „va istinu se rodi“, što će reći na hrvatskome: „Mir Božji-Krist se rodi-uistinu se rodi!“. 


Broj komentara: 7:

  1. Evo,slava Bogu,blog je krenuo:-) ...radujemo se...dodao bih samo,u nedjelju po Rodjenju,osim pravednog zaručnika Josipa i sv.cara Davida,slavimo takodje sv.ap.Jakova,brata Gospodnjeg,Josipovog sina iz prvog braka,koji je pratio sv.Josipa,Presvetu i Gospoda Isusa u Misir.I još kao kuriozitet.Hrvati su jedini katolički narod koji ima: Isus umjesto Jesus,Josip umjesto Josef,Jakov umjesto Jakob,Ilija umjesto Elija,a nekada smo imali u Dalmaciji i: Hrst umjesto Krist,Jerusolim umjesto Jeruzalem,Vitliom umjesto Betlehem... i puno toga,jer smo i vjerski i kulturološki i jezično,na granici Istoka i Zapada...Samo naprijed brate...!
    Abdul Mesih

    OdgovoriIzbriši
  2. Χριστός γεννάται! - Hristos raždajetsja!
    Pontski Grci su sačuvali najautentičniji oblik pozdrava. Sačuvali su ga i naši Žumberčani.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hristos se rodi.Možeš li prokomentirat ovu navalu HPC-a???preneozbiljni su i preamater u tolikoj mjeri da ne razumijem tko stoji iza toga..i,je li od njih itko uopće pravoslavan,prave tragikomediju i štete misiji...
    Abdul Mesih

    OdgovoriIzbriši
  4. Razmišljao sam o tome...mada, s druge strane, ne znam treba li im uopće davati reklamu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je "specijalni rat" koji vode neprijatelji Crkve da bi kompromitirali Pravoslavlje.

      Izbriši

Molim cijenjene anonimne komentatore da komentare svakako potpišu sa svojim nick name da se može snaći u njima