utorak, 30. siječnja 2018.

Nova pravoslavna katedrala posvećena u Abu Dhabiju

Kada dođe nedjelja ili blagdan, pravoslavni kršćani u Abu Dhabiju ne moraju više služiti svoja bogoslužja i druge svete čine u dvoranama, već imaju svoju katedralu: katedralu u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) posvetio je 20. siječnja 2017. godine antiohijski pravoslavni patrijarh Ivan X., u ponedjeljak je izvjestila Fondacija "Pro Oriente". Abu Dhabi je pod kanonskom jurisdikcijom Antiohijske patrijaršije, a mnogi pravoslavni useljenici s područja Sirije i Libanona žive u ovom gradu.

Zemljište za novu katedralu poklonila je Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata kao "znak  njegovanja tolerancije, suživota i mira". Patrijarh Ivan je istaknuo posvećenost poč. šefa države Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Zajed bin Sultana Al Nahiana i njegovih nasljednika vrijednostima "mirne koegzistencije" i "poštovanju svih religija i kultura".

Svečanoj Liturgiji je nazočio šeik Nahian bin Mubarak Al Nahian, koji je na glasu kao "ministar tolerancije". Ministar je zahvalio sadašnjem predsjedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeiku Kalifa bin Zajedu Al Nahianu, i prijestolonasljedniku Abu Dhabija, šeiku Muhamedu bin Zajedu Al Nahianu, na njihovoj podršci prilikom izgradnje nove pravoslavne katedrale. Također je istaknuo posebne odnose između Emirata i Libanona, koji počivaju na "zajedničkim vrijednostima i načelima".

izvor: spc.rs

1 komentar:

  1. Nevezani komentar: Na privatnim i lokalnim tv programima se svaku noć mogu vidjeti razne gatari i vračari, a naivni gledatelji uporni zovu i zovu. S niže adrese se može preuzeti kroatizirani manji tekst pravoslavnog svećenika Radiše Jovanovića, pisan 90. godine prošloga stoljeća, za vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji kada sa srpske strane nisu činili zločine prema drugim narodima ili pak širili mržnju pravi pravoslavni vjernici već zavedena masa obezboženog naroda, zavedena od strane ateističkog postkomunističko-mafijaškog Miloševićevog režima koji nije bio blagonaklon prema Pravoslavnoj crkvi:
    https://drive.google.com/file/d/1HpIkyfMm7hvpeVRSJvntpFtHAPXHfE5n/view?usp=sharing
    Iz teksta će svaki iskrenin kršćanin iščitati ne samo to što sam naveo za 9.godine, već i naći korisne upute kako se odnositi prema magiji, astrologiji itd.

    OdgovoriIzbriši

Molim cijenjene anonimne komentatore da komentare svakako potpišu sa svojim nick name da se može snaći u njima