četvrtak, 1. veljače 2018.

Sv. Sava - nebeski zaštitnik poglavara Poljske Pravoslavne Crkve


Dana 27. siječnja 2018. godine Pravoslavna Crkva proslavila je sv. Savu, prvog samostalnog nadbiskupa srpskog, koji je i nebeski zaštitnik Njegovog Blaženstva Mitropolita varšavskog i sve Poljske g. Save.

U mitropolitanskoj katedrali sv. Marije Magdalene u Varšavi sabrali su se štovatelji srpskog sveca. Liturgiji su nazočili pravoslavni biskupi Svete Poljske Crkve, nadbiskupi Abel, Jakov, Juraj i biskupi Atanazije, Pavao, Andrija i Barsanufije, kao i više svećenika i đakona. Pored mnogobrojnog vjernog naroda, Liturgiji su nazočili predstavnici gradskih vlasti, oružanih snaga, poljskog Ekumenskog vijeća Crkava, Kršćanske duhovne akademije, Bogoslovije, pravoslavnih samostana i Pravoslavnog bratstva. Svi su željeli sudjelovati u duhovnoj radosti Njegovog Blaženstva.

Liturgiju je predvodio Mitropolit varšavski i sve Poljske g. Sava uz susluženje nadbiskupa horodnickog g. Aleksandra, biskupa južnjenskog g. Diodora (Ukrajinska Pravoslavna Crkva), osam svećenika i tri đakona. Poslije svete Liturgija služena je zahvalna molitva i pročitane su molitve za dobro zdravlje, napredak i dug život Predstojnika Poljske Crkve. Najbolje želje i čestitke u ime Arhijerejskog Sabora izrazio je nadbiskup Abel, koji je naglasio doprinos mitropolita Save u obnovi monaškog života Poljske Crkve i aktiviranju izdavačke djelatnosti čiji je rezultat upravo objavljeno djelo "Pravoslavno monaštvo u Republici Poljskoj" iz pera mitropolita Save.

Napomena: Predstojnik Poljske Autokefalne Pravoslavne Crkve mitropolit Sava zamonašen je u samostanu Vavedenje u Beogradu kao doktorant na beogradskom Pravoslavnom bogoslovnom fakultetu, uzeši monaško ime Sava po najvećem srpskom svecu.

izvor: spc.rs

Nema komentara:

Objavi komentar

Molim cijenjene anonimne komentatore da komentare svakako potpišu sa svojim nick name da se može snaći u njima