srijeda, 16. siječnja 2013.

Povijest Pravoslavne Crkve u Gruziji

Donosimo kratku povijest Gruzijske Crkve. Zemlja tisućljetne bogate kršćanske tradicije odskače među ostalima, što na početku njezina pokrštavanja stoji jedna žena.

Gruzija (Iverija) je država na području Kavkaza u koju kršćanstvo dolazi sa područja Kapadocije u Maloj Aziji. Gruzijci su konačno kršteni u doba cara Konstantina Velikog (između 323. i 337.g.). Predaja govori da su prvi kršćanski utjecaji ovdje prisutni još od doba sv. Apostola. Naime, predaja kaže da je Presveta Bogorodica trebala ići u Gruziju, ali, ukazao joj se sam Gospodin Krist i rekao joj da tamo pošalje sv. apostola Andriju, koji će ponijeti njen lik otisnut na dasci. Na samom prijelazu iz 1. u 2.st. rimski biskup Klement je bio protjeran na Herzonez, i tamo je, prije svog stradanja, propovijedao kršćansku vjeru.
Prosvjetiteljica Gruzije je sveta ravnoapostolna Nina ili Nona (Životi svetih za siječanj). Bila je porijeklom iz Kapadocije. U njenom životopisu se kaže, da joj se u snu ukazala Presveta Bogorodica, dala joj križ od vinove loze i rekla:"Idi u Iverijsku zemlju, blagovijesti Evanđelje, a ja ću ti biti zaštitnica".
Monahinja Nina se našla u Gruziji oko 326.g. u okolici grada Mcheta. Ona se proslavila skromnim monaškim životom i činjenjem čuda. Najprije je iscjelila bolesno dijete gruzijskog cara Mirijana (+342.) i samu caricu. Car je odgađao i protivio se krštenju. Međutim, kada se u lovu našao u životnoj opasnosti, prizvao je u pomoć kršćanskog Boga, u kojega je povjerovala njegova supruga, a potom se krstio. U prijestolnici Mchetu car je sagradio hram Kristu Spasitelju. Kršćanstvo je postalo državna, službena vjera carstva. Na molbu cara Mirijana, car Konstantin Veliki je u Gruziju poslao biskupa Ivana i svećenike koji su organizirali i uredili crkveni život. Kršćanska vjera je brzo napredovala u ovoj brdovitoj i planinskoj zemlji. U doba cara Bakurija (Bakar) (342.-364.) kršćanske bogoslužne knjige se prevode sa grčkoga na gruzijski jezik. Car Vahtang I. Gargaslan (446.-499.) je prenio prijestolnicu u grad Tbilisi gdje je sagradio čuveni Sionski hram, a u carstvu je organizirano 12 biskupija. Monaštvo je također uhvatilo dobre korijene.
Smatra se da je ova Crkva postala samostalna -autokefalna već 476.godine, a samostalnost je dobila od Antiohijske patrijaršije kao Crkve-majke. Dostojanstvo Patrijaršije je ova Crkva stekla 1010.g., a njen prvi Patrijarh je bio Melkisedek I. (1010.-1045.). Godine 1811. Gruzija je došla pod vlast Ruskog Carstva. Patrijaršija je ukinuta, a zatim ponovno obnovljena 1990.godine.

(Protojerej-stavrofor prof.dr. Radomir Popović: Povijest kršćanske Crkve)

Nema komentara:

Objavi komentar

Molim cijenjene anonimne komentatore da komentare svakako potpišu sa svojim nick name da se može snaći u njima