četvrtak, 18. siječnja 2018.

Čin uzimanja bogojavljenjske vode




            Bogojavljenje je jedan od najvećih blagdana Pravoslavne Crkve. U pravoslavlju je on zadržao svoj izvorni karakter blagdana krštenja Kristova, zbog čega se na taj dan i blagoslivlja voda. Ta voda je ustvari krsna voda, jer su se na taj dan u drevno doba krštavali katekumeni, te su ljudi počeli nositi od te krsne vode kući. Na kršćanskom Zapadu se ova izvorna simbolika pomalo izgubila, kada se na Bogojavljenje počelo slaviti poklonstvo mudraca (sv. Tri Kralja), dok je svetkovanje krštenja Kristova prebačena na nedjelju iza Bogojavljenja.
            Ova bogojavljenjska voda dakle nije obična sveta voda, nego krsna voda, Agiazma – velika svetinja. Za pravoslavne, ona ima sakramentalni karakter, te joj se pristupa s najvećim poštovanjem. U tradiciji SPC ona se pije i njome se škropi dom samo na Bogojavljenje, dok se nakon Bogojavljenja pije u slučaju nemogućnosti da se čovjek pričesti, ili u bolesti. Čudotvorna je, ljekovita i iscjeliteljska, te nepokvarljiva – uvijek se može piti, bez opasnosti obolijevanja. Uzima se uvijek natašte kao i pričest, po posebnom činu, kojeg donosimo niže:

Molitvama Svetih Otaca naših, Gospodine Isuse Kriste, Bože naš, pomiluj nas. Amen!

Slava Tebi, Bože naš, slava Tebi.
Care nebeski, Utješitelju, Duše istine, koji si svuda i sve ispunjaš, riznici blaga i davatelju života, dođi i useli se u nas i očisti nas od svake ljage, i spasi Blagi, duše naše!

Sveti Bože, sveti Jaki, sveti Besmrtni, pomiluj nas! (3x)

Presveta Trojice, pomiluj nas! Gospodine, očisti grijehe naše! Vladiko, oprosti bezakonja naša! Sveti, posjeti nas i iscijeli nemoći naše, imena Svoga radi!

Gospode pomiluj (3x)

Slava Ocu i Sinu i Svetomu Duhu, i sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen.

Gospode pomiluj (12 puta)

Dođite, poklonimo se Caru našem Bogu!
Dođite, poklonimo se i padnimo pred Kristom, Carem i Bogom našim!
Dođite, poklonimo se i padnimo pred samim Kristom, Carem i Bogom našim!

Ps 50 (51)
3Smiluj mi se, Bože, po milosrđu svome,
po velikom smilovanju izbriši moje bezakonje!
4Operi me svega od moje krivice,
od grijeha me mojeg očisti!

5Bezakonje svoje priznajem,
grijeh je moj svagda preda mnom.
6Tebi, samom tebi ja sam zgriješio
i učinio što je zlo pred tobom:
pravedan ćeš biti kad progovoriš,
bez prijekora kada presudiš.
7Evo, grešan sam već rođen,
u grijehu me zače majka moja.

8Evo, ti ljubiš srce iskreno,
u dubini duše učiš me mudrosti.
9Poškropi me izopom da se očistim,
operi me, i bit ću bjelji od snijega!

10Objavi mi radost i veselje,
nek’ se obraduju kosti satrvene!
11Odvrati lice od grijeha mojih,
izbriši svu moju krivicu!

12Čisto srce stvori mi, Bože,
i duh postojan obnovi u meni!
13Ne odbaci me od lica svojega
i svoga svetog duha ne uzmi od mene!

14Vrati mi radost svoga spasenja
i učvrsti me duhom spremnim!
15Učit ću bezakonike tvojim stazama,
i grešnici tebi će se obraćati.

16Oslobodi me od krvi prolivene,
Bože, Bože spasitelju moj!
Nek’ mi jezik kliče pravednosti tvojoj!
17Otvori, Gospodine, usne moje,
i usta će moja naviještati hvalu tvoju.

18Žrtve ti se ne mile,
kad bih dao paljenicu, ti je ne bi primio.
19Žrtva Bogu duh je raskajan,
srce raskajano, ponizno, Bože, nećeš prezreti.

20U svojoj dobroti milostiv budi Sionu
i opet sagradi jeruzalemske zidine!
21Tada će ti biti mile žrtve pravedne
i tad će se prinosit’ teoci na žrtveniku tvojemu.

Tropar:
Dobrog srca i jedini milostivi Gospodine, koji imaš čašu nepresušnu darova, daj i meni žednom da zahvatim vodu za oproštaj grijeha.
Slava Ocu;
Djevo čista, palačo Kristova, molim te da moju dušu, oslabljenu grijehom, učiniš domom Presvetoga Duha, vodom sa životvornog izvora, da bih te sa zahvalnošću slavio.

Gospode pomiluj (30 puta)

Gospodine Isuse Kriste Bože naš, koji si jedan s bespočetnim i besmrtnim Tvojim Ocem, i koji si uvijek zajedno s bespočetnim i vječnim Tvojim Duhom Svetim i koji si Svojim prečistim i Svetim Krštenjem posvetio ovu vodu, i sada posveti nas grešne i nedostojne sluge Tvoje, koji Te prizivaju.
Ti sam, Gospodine, učini sada da ova Sveta voda, posvećena prisutnošću i milošću Tvoga Duha Svetoga, bude u meni, sluzi Tvome, koji od nje pije, na prosvjećenje duše, posvećenje tijela, umrtvljenje strasti, odbacivanje zlih pomisli, odbacivanje i čuvanje od svake sotonske napasti, ispravljanje života i učvršćivanje u vršenju zapovijedi Tvojih i na svaku spasonosnu korist.
Tako da milošću ove Svete vode budem zaklonjen od svakog sotonskog nasrtaja, i ostanem nepovrijeđen, na slavu Tvoga preblagoga i najsvetijeg Imena. Molitvama Presvete i slavne Vladarice naše Bogorodice i Vazdadjeve Marije i svih Svetih Tvojih. Amen!

Tropar:
 Za vrijeme Tvog krštenja u Jordanu zasvjedočeno je klanjanje Svetoj Trojici. Jer glas Očev svjedočio je o Tebi, nazvavši Te ljubljenim Sinom, a Duh u vidu goluba objavljivaše istinitost tih riječi. Kriste Bože koji si se javio i svijet prosvijetio, slava Ti!

Slava Ocu..

Kondak:
Danas si se Gospodine javio svijetu i svjetlost Tvoja obasja nas, koji Ti razumno pjevamo: Došao si i javio se vječna Svjetlosti!
Sada se pije voda, u tri gutljaja. Prvi gutljaj: U ime Oca; Drugi: I Sina; Treći gutljaj: I Svetoga Duha!
Slava neiskazanoj i neispitanoj dobroti, slava neizmjernom i krotkom dugotrpljenju, slava Tvome milosrđu što si sada i mene grešnoga i nedostojnoga slugu Tvoga, udostojao da pijem od ove posvećene i Svete vode.
Radi toga okrijepi život moj, sačuvaj me nepovrijeđenoga, učini da me ne obmanu neprijatelji i da ne budem zarobljen nečistim mislima. Nego me obnovljenog upravi po Svojoj volji i osnaži za dobra djela.
Udostoj me da se neosuđeno pričestim i svetim, besmrtnim i životvornim Tajnama Tvojim, za oproštenje grijeha i na život vječni. Jer si Ti radost duša naših i Tebi slavu uznosimo s bespočetnim Tvojim Ocem i presvetim i blagim Tvojim Duhom, sada i vazda i u vjekove, Amen!
Dostojno jest..;
Slava Ocu..
Gospode pomiluj
(3 puta);
OTPUST: Gospodine Isuse Kriste Sine Božji, radi molitava prečiste Tvoje Majke, bogolikih i bogonosnih Otaca naših i svih svetih, spasi me grešnog. Amen!

4 komentara:

  1. Kad se kaže da ima "sakramentalni karakter", znači li to da je sakrament ili sakramental?
    Ako je ovo prvo, koliko ima sakramenata u PC?

    Hvala!

    Bar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U pravoslavlju je veoma tanka granica između sakramentalnog i nesakramentalnog. Praktički svi bogoslužni čini imaju sakramentalni karakter, jer je svako crkveno bogoslužje vidljivi posrednik milosti, naravno, u određenoj mjeri. Postoji sedam sakramenata, ali njih se nabraja kao najznačajnije, a ne isljučive. Ova voda je, kao što je napisano, ustvari krsna voda, dakle, materija jednog sakramenta.

      Izbriši
    2. Postoji li onda u PC uopće razlikovanje između sakramenata i sakramentala, kao u KC?
      Ako postoji, je li uzimanje (pijenje) krsne vode (materije sakramenta) sakrament ili
      sakramental?

      Bar

      Izbriši
    3. Ne, ne postoji ta razlika. Čak i post nazivaju svetom tajnom, tj. sakramentom. Svi pravoslavni bogoslužni čini provode milost Božju, pa i čas iz časoslova je vidljivi znak nevidljive milosti Božje, a ta milost nije ništa drugo nego energija Božja, odnosno, vanjsko isijavanje njene biti. To je kao sunce; sržno usijanje je euharistija, užarena površina su ostalih 6 tajni, pa onda dalje slijede različite molitve i obredi i liturgijski čini koji opet daju milosti u manjoj mjeri. Reduciranje Božje milosti na 7 definiranih čina, strano je pravoslavlju.
      Da, pijenje te vode je sakramentalni čin, zato i jesu tolike stroge odredbe oko nje. Ona nije obična sveta voda, koju svećenik inače posvećuje tijekom godine za svagdanju upotrebu, ili čudotvorna s kojekakvih svetih izvora. Ovo je krsna voda, kao da bi konzumirao krizmano ulje. Ili, ako da bi uzeo onu vodu koju ti tvoj rkt župnik posveti na krsnoj službi vazmenog bdijenja. U KC se to pomalo izgubilo, Bogojavljenje je od krštenja postalo "tri kralja", pa je katolicima masovno i nejasno zašto se voda posvećuje, osim ako im se posvijesti veza sa narednom nedjeljom. A i gubi se u vjerničkoj svijesti ta razlika između ove vode i drugih svetih vodica.

      Izbriši

Molim cijenjene anonimne komentatore da komentare svakako potpišu sa svojim nick name da se može snaći u njima