nedjelja, 16. srpnja 2017.

Tumačenje priopćenja o slučaju Stepinac

Vezano uz završetak rada komisije o kardinalu Stepincu, i neke napise u srpskim i hrvatskim medijima o ulozi srpskog dijela komisije, izašao je na službenoj stranici SPC tekst s izvjesnim pojašnjenjima. Čitav tekst možete u srpskoj varijanti pročitati na spc.rs , a mi smo ovdje donijeli na hrvatskome jeziku samo dijelove važne za naš kontekst:

"Da nema mjesta čuđenju zbog ovakvih postupaka, nego da se radi o dosljednom praćenju kaptolske dirigentske palice, potvrđuje i to što, na primjer, dio priopćenja, originalno napisanog na talijanskom jeziku, koji glasi: „Si è pure potuto illustrare la vita e il ministero di un importante rastore cattolico, in un periodo particolarmente travagliato della storia“, navode po netočnom hrvatskom prijevodu, – „... Život i služba jednog uglednog katoličkog pastira u posebno teškom povijesnom razdoblju..“, a  ne pravilno: „... Život i služba jednog važnog katoličkog pastira u posebno problematičnom povijesnom razdoblju“, kako stoji na službenoj internetskoj stranici Srpske Pravoslavne Crkve. Kome i zbog čega je bilo potrebno svjesno dati pogrešan prijevod zajedničkog priopćenja, nama je jasno, a jasno je i zbog čega nesavjesne prevoditelje, svjesne toga što i zašto rade, slijedi uredništvo „Novosti“."

"Na njegovu žalost i na žalost „Novosti” i njihovih novinara koji, svjesno ili nesvjesno, pišu kao članovi kora pod dirigentskom palicom zagrebačkog Kaptola, situacija je potpuno drugačija: srpski dio zajedničke komisije, zajedno s vrhunskim srpskim povjesničarima, iznio je, za pravoslavno shvaćanje života i svetosti, za pravoslavni etos, snažne i uvjerljive argumente za svoje stavove. Istina je da te argumente hrvatska strana u dijalogu nije prihvatila, kao što ni naša strana nije prihvatila njene argumente. To znači izraz „i dalje različita tumačenja” (interpretacije) dviju strana, a ne prihvaćanje Stepinca kao sveca i mučenika od strane srpskog dijela Komisije, kako bezočno i besramno imputiraju novinari „Večernjih novosti”. U skladu s postignutim dogovorom, bez obzira na krivotvorine, pritiske i kampanju koju u Hrvatskoj vodi Kaptol, a u Srbiji neobaviješteni promicatelji kaptolske „istine” o Stepincu, poput urednikâ i novinarâ „Večernjih novosti”, Srpska Pravoslavna Crkva neće iznositi u javnost argumentaciju naše strane sve dok se rad Komisije potpuno ne privede kraju, osim ukoliko kolege iz Zagreba u međuvremenu ne prekrše dogovor."

72 komentara:

  1. Poprilično oštro prema Kaptolu.
    "...bez obzira na krivotvorine, pritiske i kampanju koju u Hrvatskoj vodi Kaptol..."
    Je li autor ove izjave nadbiskup Porfirije? Ne mogu vjerovati.
    Mislim da je poslije ovakvih riječi potrebno navesti nekoliko primjera tih krivotvorina i pritisaka, barem u zagradama ili u fusnoto, radi potkrjepljenja.
    Inače, ostaje neugodan osjećaj...

    Bar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čuj, konkretne odgovore će dati potpisani episkopi.
      Što se mene osobno tiče, ne znam kako tumačiti činjenicu da djelatnik jedne crkvene ustanove iznosi detalje (svejedno točne ili netočne) o radu komisije, koje ne bi trebao znati, jer nije njen član, a dogovor je unutar komisije da se šuti do kraja? I još u istom tekstu dotični naziva srpske episkope lažljivcima, glumcima, i to na najčitanijem vjerskom portalu plus na jednom stranom.
      Ili, napad na vladiku Irineja, kada ga je GK (a portal ZG nadbiskupije prenio) nazvao falsifikatorom, a nikakve falifikacije u njegovim riječima nije bilo. Ispod toga, gomile komentara, vrlo ružnih, na temu SPC, bez reakcije voditelja tih portala. To su samo neki primjeri vrlo grubog ponašanja koje ja uočavam.

      Izbriši
    2. To što navodiš je stvarno za osudu, ali pod Kaptolom se obično misli na zagrebačkog nadbiskupa, njegove vikare, kanonike i sl., a ovo su ipak pojedinci u neslužbenim tekstovima.
      Ne znam je li to dovoljno za onako žestoke izraze u službenom priopćenju potpisanom od pravoslavnog zagrebačkog nadbiskupa. Meni se čini da nije.
      Možda se varam, ali stil mi nije vladike Porfirija.
      Bojim se da plodovi ovog povjerenstva neće biti pomirenje i razumijevanje, nego nove prepirke i mržnja.
      A to bi bilo pretužno!
      Toliko od mene o ovom.

      Slažem se s Abdulom da bi bilo bolje zaobilaziti ovakve teme u širokom luku. Tvrda je to hrana.

      Preporučuje se u molitve

      Bar

      Izbriši
    3. Čekaj, od kada su portali i službeni profili ZG nadbiskupije i Glasa koncila neslužbeni?
      Drugo, ponovit ću: odakle službenik jedne crkvene medijske ustanove zna detalje komisije usprkos "zavjetu šutnje", iznosi ih, i na temelju njih blati ugledne i obrazovane biskupe SPC, sugovornike i partnere i kardinala i pape?
      Nije to tvrda hrana, nemožemo ignorirati realnost oko nas. Da ne kažem praviti se grbavi.

      Izbriši
    4. Kako rekoh, stvar je za osudu.
      I slažem se da na javno ocrnjivanje treba javno odgovoriti.

      Ali, prvo, nadam se da je prije priopćenja vladika izravno upozorio kardinala na te, nedopustive stvari, i ako se ovaj oglušio, onda s pravom slijedi ono što je napisano, ali - ponavljam, i to je bila moja primjedba - s nekoliko primjera, barem u fusnoti, tako da priopćenje ima glavu i rep.

      Bar

      Izbriši
  2. Slazem se s Barom...poceo si se baviti temama koje su kompleksne, poceo si se baviti vise srpskom crkvenom politikom nego Pravoslavnom Crkvom i vjerom, a ta politika je prljava na obje strane,ponavljam, jako je prljava na obje strane,mislim da si iz iskustva i svjezeg sjecanja svjestan, da srpska crkvena politika nije nista manje pokvarena od pokvarene kaptolske crkvene politike, a ti si postao apologet jedne strane te politike,uplest ces se a onda kad se na kraju otkrije koliko je bilo neevandjelskog ponasanja s obje strane, bit ce ti kasno ,a unistit ces misionarsko sjeme koje si ovdije poceo sijati...
    Urednice bloga,pretpostavljam da neces uvaziti kritiku,ja se ne sijecam da si do sada ijednom na kritiku reagirao rijecima,- da, mozda sam pogrijesio ili slicno...-ako nije tako, ispravi me....mozda sam i ja pogrijesio, Bog zna najbolje, a plodovi ce pokazati...

    Abdul Mesih el Miskin

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pravoslavlje nije neka apstraktna vjera, već konkretna kanonska Crkva. O toj Crkvi se piše sve i svašta, a nažalost nijedan hrvatski medij ne prenosi njenu reakciju. Zato sam ovdje prenio ove odlomke, da se vidi što Pravoslavna Crkva ima reći o svemu što se događa. Samo to.

      Izbriši
  3. Nas Alojz ce biti svetac

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Neka. Ja sam prema tom pitanju indiferentan, samo prenosim vijesti da javnost bude potpunije obaviještena.

      Izbriši
  4. Slazem se da je potrebno izvijestit javnost o stavovima i replikama Pravoslavne Crkve...osobito u Hrvatskoj gdje se cuje samo katolicka strana...ali, ova tema je u prvom redu Crkveno politicka i Crkveno nacionalna a ne Crkveno vjerska niti teoloska, a te stvari izmedju Hrvata i Srba REDOVITO za sobom povlace prljave igre na obje strane cak i unutar Crkava, to nam je poznato iz najblize povijesti....zato mislim da o ovoj temi treba cim krace i cim manje i bez ostrih izjava jer, mi smo ipak premali da bi znali cijelu pricu.

    Rezime....Katolici imaju pravo proglasiti Stepinca za sveca, mucenika, andjela....ili sto god pozele, to je njihova stvar, njihovo pravo i po tom pitanju, nas se to APSOLUTNO ne tice. Ova komisija se bavi povjesnim, politickim, socijalnim, nacionalnim i moralnim stvarima vezanim uz Stepinca, a to vec ulazi u uobicajene srpsko hrvatske odnose, a tu i sam znas, uvijek bude prljavih stvari s obje strane, i bolje biti dalje od toga....

    Svako ti dobro u blagoslovljenom djelu ovoga bloga.

    Abdul Mesih el Miskin

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Rimu ne treba jedna ovakva kanonizacija u moru sumnjivih ličnosti koje su kanonizovali kroz čitav milenijum svoga postojanja. Stepinac kao svetac predstavlja ogroman korak nazad gledano sa ekumenističke strane.

      Izbriši
    2. @Abdul Mesih el Miskin: Hvala ti. Moramo imati na umu da neće biti nikakve misije, ako se naše pastire bude ocrnjivalo kao falsifikatore i lažljivce.

      @anonimno: što Rimu treba, a što ne, on će to odlučiti sam. Nama tako i tako njihovi sveci ne predstavljaju ništa.

      Izbriši
    3. E vala,ne predstavljaju ni nama vasi...velimirovici,nemanjici i kojekakvi

      Izbriši
    4. Eno Nemanjića netruležnih, neraspadivih, mirotočivih, mirisa nebeskih ruža kao svedočanstvo njihove svetosti.

      Izbriši
    5. Pa i Vaš fra Andrija Kačić Miošić je smatrao Savu i Nemanjiće svetima. Pisao je o Svetom Savi kao o „svih slovinskih naroda slavi“.

      Izbriši
    6. Svakako,svakako
      Vi ne prihvacate nase svece,mi ne prihvacamo vase i to je to

      Izbriši
  5. Ne vidim razlog zašto se ne bi pisalo o ovome. Čak smatram da su trebali da prošire temu rasprave sa Stepinca na pojedine ličnosti koje je rimokatolička crkva kanonizovala a za pravoslavne predstavlja problem. Kao što je na primer ukrajinski unijat Jozafat Kuncevič izdajnik i progonitelj pravoslavaca, koji je odkopavao grobove pravoslavaca i bacao kosti psima koga nam Rim nudi kao mučenika i apostola jedinstva istoka i zapada.

    OdgovoriIzbriši
  6. Brate Bar, abd-sluga ili rob, ul-od, abdul znaci sluga od, a Abdul Mesih znaci sluga Hristov,omiljeno ime medju arabofonim hristijanima. Znam da nije bitno ali eto, ljepse je i tocnije:),svako ti dobro

    Abdul Mesih el Miskin

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zaboravio sam. Oprosti.

      A što znači ovo "el Miskin"?

      Bar

      Izbriši
  7. Miskin znaci siromah. Abdul Mesih je ekvivalent grckom imenu Hristodulos.

    Abdul Mesih el Miskin

    OdgovoriIzbriši
  8. Anonimnom bratu koga ne zanimaju Velimirovici, Nemanjici isl.

    Na pocetku, ne znam znas li, rijec vala, u originalu Vallahi, je arapska rijec i znaci, tako mi Boga, pa ju nije dobro koristiti jer je to spominjanje Imena Bozjeg uzalud...
    Drugo, to sto tebi nista ne predstavljaju Nemanjici, Velimirovici....nama nije uvreda, to je normalno i nas ne vrijedja, imas svoje svece i to je uredu, nije to nikakav problem.
    Trece, vas poglavar, papa,za kojeg vi vjerujete da je nepogresiv-nezabludiv, pozvao je Pravoslavnu Crkvu da sudjeluje u ovom procesu za kanonizaciju Stepinca, ako ce mo iskreno, mislim da ni katolicima ni pravoslavnima nije do kraja jasno zasto je to ucinio...ali, u moru nekatolickih i antikatolickih postupaka koje ovaj papa radi, ovo i nije neko iznenadjenje...
    I na kraju...kakav je Stepinac bio u 2.svj. ratu, to je stvar povjesnicara a ne episkopa ili teologa, za nas vasi sveci nemaju vaznost ne zato sto su bili zli ljudi, sigurno da medju njima ima mnostvo dobrih, boguljubivih i evandjelskih primjera, to je cinjenica, za nas oni nemaju vaznost jer nisu bili u evharistijskom, dogmatskom i kanonskom zajednistvu sa Crkvom Hristovom, to je ono bitno...

    ps. svako ti dobro, tebi tvoja, meni moja vjera, i mozemo zivjeti ne samo u miru nego u miru i hristijanskoj ljubavi.

    Abdul Mesih el Miskin

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je sto vi kazete da nasa RK nije ispravna...shizmatici ste vi

      Izbriši
    2. I za nas pravoslavne rimokatolici su šizmatici (raskolnici) i ne samo to već i jeretici (krivoverci).

      Izbriši
    3. Ma kuda ces vecih heretika od vas

      Izbriši
    4. I vasi srbi stalno pljuju po Stepincu...otkuda vam pravo???
      Nemate nikakvo pravo!!!
      Tko ste vi da stalno nesto napadate Hrvate,napustite Hrvatsku kad vam ne odgovara!

      Izbriši
    5. Ne trebamo mi napustiti Hrvatsku, Vaši Hrvati se iseljavaju iz "države blagostanja". Tko će Vam onda slviti Stepinca? Možda potomci Hrvata u Dublinu. Uzgred, da je tako "krijepostan" nebi Papa formirao povjerenstvo nego ga kanonizirao odmah nakon završetka postulature...ah,da ni Papa Vas ne voli,nek se i on iseli.

      Izbriši
    6. Čak i u doba najlošijih odnosa između Rimske i pravoslavne crkve Rim nikada nije pravoslavne nazivao jereticima (krivovercima) već je uvek kritika išla na račun nejedinstva sa Rimom.

      Izbriši
  9. Nedavno sam ponovno citao zitije prep. o. Arsenija Kapadokijskog...kaze njegov zivotopisac, sv. starac Paisije Atonski, evandjelje je na liturgiji uvijek citao prvo na grckom onda na farasiotskom pa na turskom....zamislite, citao je i na turskom, iako je to bila mala grcka enklava od 10000 stanovnika u moru anadolske Turske....kako divno, sveti nikada nisu bili optereceni nacionalizmom...kad bi Bog dao da takva svijest zazivi u nasoj Crkvi, a pusu neki novi vjetrovi inshaAllah

    Abdul Mesih el Miskin

    OdgovoriIzbriši
  10. Anonimac,Hrvatske nije nikada nestalo niti ce nikada nestati.
    I nas kardinal se vec slavi i slaviti ce se dovijeka.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ukoliko ste stradalnik Domovinskog rata,ispričavam se jer imam razumjevanja za Vaše frustracije. Ako niste,pa razmislite i ja od 1990. čekam to blagostanje jer lova ne ide u Beograd. Slažem se Hrvatske neće nestati. Kardinala slavite što se mene tiče,slavite i Međugorje...ali Papa ima zadnju riječ to ste previdjeli. I na kraju lijepo Vas molim odite na pravaške i slične blogove to je Vaša ekipa i tamo ste doma a ovaj i slične blogove ostavite na miru.
      Svako Vam dobro!

      Izbriši
    2. Pravaske blogove...heh
      Pa sto se tice pravasa barem nisu licemjeri,otac domovine je rekao ni sa Becom niti Pestom
      Istinski patrioti

      Izbriši
    3. Kakvi kompleksi

      Izbriši
    4. Anonimci u 20:45 i 19:44 prosim pročitate ponovo sa razumijevanjem. I da skratim ak nemate kaj za reći prosim ne trolajte.
      Uredniku bloga se ispričavam ako sam prekršio kućni red.

      Izbriši
    5. Nemam kompleksa,ne palim se na nikakvu ideologiju...a sto se tice pravastva njihova ideologija se sastoji u ovome "Hrvatska Hrvatima"...i svima onima koji vole Hrvatsku kao svoju zemlju i postuju zakon i red

      Izbriši
  11. I Papa je vec odlucio

    OdgovoriIzbriši
  12. Lijepo bih molio sve komentatore da zadrže kulturnu razinu komunikacije, bez opaski na račun tuđih svetinja. Srbi imaju svoje svetinje, Hrvati svoje, i to treba poštivati. Ako se o nečemu raspravlja, mora biti u kulturnom tonu. I manje slušajte političke teorije kako SPC mrzi Hrvate ili KC Srbe. Nijedna Crkva ne mrzi nijedan narod, nego pokušavaju riješiti na najvišoj razini određene nesporazume, i zato bi bilo dobro da ostavimo te stvari dotičnim višim razinama.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Fino.
      Meni moje tebi tvoje

      Izbriši
    2. Zadržati kulturnu razinu? Kako kad je protuargument "napustite Hrvatsku" što je očito vrh kulture.
      Neću dalje...

      Izbriši
    3. Aha,tu smo
      Ipak se voli svoja prelijepa domovina...ipak Hrvatska nije mrska maceha,nego majka na kraju...eh,da ja tako bilo razmisljati onda gdje bi nam bio kraj....ipak se voli svoja zemlja,dobro pa se dolazi malo pomalo pameti
      Fino,fino...jako lijepo

      Izbriši
    4. Je li istina da je majka od -oca domovine-pravoslavka?

      Abdul Mesih el Miskin

      Izbriši
    5. Anonimac u 02:39 ljubav prema Domovini sam dokazao (invalid Domovinskog rata), i nažalost naslušao se:"seli u Srbiju".
      Abdul koliko znam da,a Starčevića je bilo prije rata oko Knina većinom pravoslavni Srbi.
      Anonimno u 02:44 "oni koji vole Hrvatsku" imaju pravo na svoje mišljenje.
      Zaključak svima: kardinal Stepinac je Vaš.
      Blog se zove upoznaj pravoslavlje a Vi krenite sa projektom uživo "upoznaj komšiju" jer je to jedan od načina kako se voli Hrvatska.
      Svako Vam dobro!

      Izbriši
    6. PS nisam primjetio da i itko od braće katolika koji ovdje komentiraju član koje od molitvenih zajednica posvećenih kardinalu Stepincu. Bratska preporuka umjesto prepucavanja pohađajte kateheze za odrasle bit će korisnije dušama Vašim i Vaših bližnjih.
      Svako Vam dobro!

      Izbriši
    7. Fino,jako lijepo
      Ono "napustite Hrvatsku" se odnosi na one koji je ne vole

      Izbriši
    8. Ne možete vi od nekoga da zahtevate da bude lojalni patriota ili da ga terate da napusti zemlju. U zemlji u kojoj živim ja sam dužan da se pridržavam zakona i da plaćam porez i tu je TAČKA. A da li ja volim, ne volim ili mrzim tu zemlju to je moj lični osećaj i ubeđenje i niko nema prava da me o tome uopšte i pita. Pravaši i njima slični su samo neoustaše i fašisti čiji bi rad u svakoj normalnoj državi bio doveden u pitanje. Zoran

      Izbriši
    9. Je,TOČNO
      Ali sto da se pravimo djetinjasti kad svi znamo da ogromna vecina srba ne voli Hrvatsku kao vlastitu domovinu

      Izbriši
    10. Kao što ni dobar dio Hrvata nemože smisliti ovdašnje Srbe. Kao što rekoh uključite se u koju molitvenu zajednicu na korist duši Vašoj. I nemojte zbog Petra mrzit Svetog Petra.
      Svako Vam dobro!
      Ratimir

      Izbriši
    11. I šta je tu problem? Zoran

      Izbriši
    12. Ogromni je problem
      Ako ne vole Hrvatsku onda je mrze
      E to je problem!

      Izbriši
    13. Opet to je pravo Srba da vole ovu državu ili ne. Način na koji Srbi doživljavaju Hrvatsku je plod raznih istorijskih događaja i okolnosti. Srbi nisu nikakva pretnja oni rade pošteno, poštuju zakone, plaćaju porez i to je dovoljno. Možda kada bi i Hrvatska bila predusretljivija prema Srbima kao svojim građanima i oni sami bi promenili odnos prema državi u kojoj žive. Kako očekivati od Srba da zavole ovu državu kada ih se svaki dan u medijima predstavlja kao agresore, zločince, četnike itd. Kada im se osporavaju prava na jezik i pismo. Na kraju krajeva kako Baski i Katalonci doživljavaju Španiju? Kako Kurdi doživljavaju Tursku ili onaj ostatak ostataka Jermena koji žive u Turskoj nad kojima je genocid počinjen. Palestinci u Izraelu, Tibetanci i Tajvanci u Kini itd itd. Zoran

      Izbriši
    14. Tu su si srbi sami krivi i njihovi predstavnici koji sjede u Saboru

      Izbriši
    15. Slažem se sa Zoranom. Pogledajte samo HRT, program im je ko da je 1991. Svaki dan rat, okršaji,srbočetnici, srpski agresor, velikosrbi. 22 godine nakon rata, djeca koja su rođena na dan završetka rata već imaju polako svoju djecu. I kako bi se sada trebali osjećati deseci tisuća Srba u Hrvatskoj svaki dan? Lojalnih ljudi, koji poštuju zakone, plaćaju poreze, rade, privređuju, mnogo ih je bilo i u HV.

      Izbriši
    16. Mali prilog raspravi o položaju Srba u Hr:
      http://slobodnadalmacija.hr/misljenja/agora/clanak/id/498236/milorade-daj-se-vise-uozbilji-prestani-biti-piroman

      Molba blogeru: Možeš li ubaciti u desni stupac i okvir s najnovijim komentarima, tako da se ne mora svaki put iznova provjeravati što je napisano i gdje? Hvala unaprijed!

      Bar

      Izbriši
    17. Urednikov komentar je sukus hrvatsko-srpskih odnosa. Život me naučio da kojiput prešutim,konkretno kad mi kažu:"idi u Srbiju". OK ja ću "pobjeći" u Srbiju, a oni koji mi to kažu neće pobjeći od sebe.
      Nisu svjesni da netrpeljivost više razara njih same.
      Ratimir

      Izbriši
    18. @Bar provjerit ću kako se to radi

      Izbriši
    19. Evo...sto je se dogodilo u mjestu Knezevi Vinogradi??
      De mi to objasnite molim vas...bacanje bombi na kucu obitelji

      Izbriši
    20. Što su mog dedu (civila) ubili Hrvati u Vukovaru još pre ratnih dejstava? Zoran

      Izbriši
    21. SPOMINJES VUKOVAR?????

      Izbriši
    22. Velika slova se smatraju vikanjem, ako imaš nekih psihičkih problema idi se leči.
      Što da ne spominjem svoj grad, u kome živim, odakle mi je đedovina. Mogao bi mi se javiti ako budeš prolazio ovuda da te malo provučem. Zoran

      Izbriši
    23. Ne treba
      Vidjeli smo mi za Domovinskoga rata kada vi provodite kroz Vukovar

      Izbriši
  13. I dajte kod komentiranja koristite neki nick name, da se zna tko što komentira, ovako se nemoguće snaći.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ispričavam se na kršenju kućnog reda. Komentari:
      21. u 05:56 i 14:00
      22. u 22:36 i 22:45
      23. u 09:52 i 10:06 su moji.
      Ratimir

      Izbriši
  14. Pa sad ne znam kako da kazem, ako je majka od Oca domovine pravoslavka, onda je baba od domovine Hrvatske pravoslavka, znaci, svima nama je baba pravoslavka....pa gdje to vodi...:):):)

    Abdul Mesih el Miskin

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U nužnost suživota.
      Ratimir

      Izbriši
    2. Hrvatica pravoslavka

      Izbriši
    3. I pripadnica Hrvatske pravoslavne crkve, nesumnjivo. Kakav nivo mržnje i samoporicanja.

      Izbriši
    4. Pripadnica one pravoslavne eparhije koja nije bila srpska,jer srpska crkva do 1920 nije imala nikakve ovlasti u Hrvatskoj...i da,tada je se vecina pravoslavaca smatrala Hrvatima

      Izbriši
  15. Ljudi, braco....tjesi me jedna stvar...ja sam pravoslavan ali sam i Hrvat, i to CISTI, kroz stoljeca, to je fus nota i za Hrvate Pravase i za Srbe koji kad je netko Pravoslavni Hrvat odmah misle da se vratio srpskom korenju a ne Crkvi Gospoda Isusa Hrista....

    U prvom redu, obracam se hristijanima-krscanima, i rimokatolicima i pravoslavnima...ne obracam se Hrvatima i Srbima koji su samo folklorno hristijani a zadnji su se put ispovjedili prije 15 godina.Evo, diskusija se rasplamsalala, ali, ako smo ljudi i ako smo krscani, na kraju znamo, volim svoj narod i domovinu, svatko na svoj nacin i u svojoj mjeri, ponosni smo na sve to, stidimo se zlocina koje su nasi sunarodnjaci ucinili, ali, kad jednom stanemo na sud Gospoda Isusa Hrista....Sve to ce biti nebitno i smjesno, ON ce nas pitati nesto sasvim drugo, a tada ce trebat dati OTVJET NA STRASNJEM SUDISTI HRISTOVJEM-Odgovor na strasnom sudu Hristovom

    Abdul Mesih el Miskin

    OdgovoriIzbriši
  16. Sestro, Pravoslavna Hrvatice, a koja je to eparhija koja do 1920.nije imala veze sa SPC, 1920. nije bila tako davno, lako se provjeri....reci nam ime i prezime episkopa i recimo 5 jereja te eparhije...iz npr. 1915.ako nije imala nikakve veze sa SPC, onda vjerojatno ni episkop ni popovi nisu bili Srbi, i sto se dogodilo s tim episkopom nakon 1920.g. jesu li ga srbi mozda protjerali negdje, je li protestirao protiv ujedinjenja s Peckom arhiepiskopijom...molim te, daj mi konkretne odgovore, barem za episkopa, to nije tesko...Hvala unaprijed.

    Abdul Mesih el Miskin

    OdgovoriIzbriši
  17. Nikada necete napraviti "veliku srbiju"
    NIKADA!

    OdgovoriIzbriši
  18. Ajde da smirimo strasti i normalno razgovaramo.

    OdgovoriIzbriši

Molim cijenjene anonimne komentatore da komentare svakako potpišu sa svojim nick name da se može snaći u njima