srijeda, 26. srpnja 2017.

Je li pravoslavni svećenik Momčilo Đujić zapovijedao četničkom divizijom?




Danas ćemo se pozabaviti još jednom kontroverznom temom iz prošlosti Pravoslavne Crkve, a to je djelatnost srpskog pravoslavnog svećenika Momčila Đujića, koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata postao četnički vojvoda i zapovjednik Dinarske četničke divizije. Ovo je vrlo osjetljiva tema, naime, u hrvatskoj i srpskoj javnosti je već uvriježeno govoriti o četničkom vojvodi „popu Đujiću“ i o „četnicima popa Đujića“, i to stvara vrlo odbojan stav prema Pravoslavnoj Crkvi. Jer, neupućen čovjek odmah vidi pred očima pravoslavnog svećenika koji služi u crkvi, ispovijeda, pričešćuje, propovijeda Evanđelje, te paralelno s tim nosi oružje i uniformu, ubija i naređuje ubijanja. U očima mnogih pobožnih ljudi svih vjera, to je vrlo sablažnjivo. Kako ovo objasniti?
Momčilo Đujić je rođen 1907.g. u selu Kovačiću kod Knina. Završio je bogosloviju u Sremskim Karlovcima i 1933.g. bio zaređen za pravoslavnog svećenika, te je preuzeo dužnost paroha (župnika) u Strmici kod Knina. Izbijanjem Drugog svjetskog rata napušta dužnost i organizira četničke jedinice. U studenom 1941.g. osniva Dinarsku četničku diviziju, kojoj postaje zapovjednik. Ukazom kralja Petra II. Karađorđevića 1942.g. postaje četnički vojvoda. Nakon završetka rata odlazi u SAD, gdje je umro 1999.g.
Nećemo se ovdje baviti njegovim likom i djelom, niti ćemo proučavati ratni put dinarske divizije – to je materijal za svjetovne povjesničare. Ono što je za nas ovdje bitno, to je njegov crkvenopravni i sakramentalni status. Naime, Momčilo Đujić je odlaskom u rat prestao biti pravoslavni svećenik. Njegovo služenje za oltarom prestalo je odlaskom u četnike, i on se od tada posvetio samo ratu. On svoje svećeništvo nije više nikad aktivirao; od odlaska u rat 1941.g. pa do smrti, on nikad više nije služio Euharistiju ni izvršio nijedan svećenički čin.
U govoru kanadskim Srbima 1990.g. izričito kaže da nije dostojan svećeničkog čina, jer je 1941.g. skinuo mantiju i uzeo mitraljez. Bio je kritičar Crkve. U jednom trenutku je uvrijeđeno spočitnuo čovjeku koji ga je nazvao „pop“ umjesto „vojvoda“. Dakle, on se svećeništva u Crkvi odrekao. Ovo odreknuće je potpuno i apsolutno, jer u Pravoslavnoj Crkvi svećeništvo nije neizbrisivo: bivši svećenik u potpunosti gubi milost svećeništva i duhovnu moć da slavi sakramente, čak i u nuždi. On postaje obični laik.
Drugačije i nije moglo biti; po kanonskom pravu Pravoslavne Crkve, ne može se istodobno biti svećenik i vojnik.
83. Apostolski kanon kaže: „Biskup, ili prezbiter, ili đakon, koji se bavi vojničkim poslovima, i želi zadržati jedno i drugo, tj. i rimsko poglavarstvo i svećeničku službu, neka bude razređen. Jer, što je carevo, caru, što je Božje, Bogu.“
7. kanon kalcedonskog sabora: „Onima koji su jednom stupili u kler, ili su se monaštvu posvetili, naređujemo, da ne mogu više stupati ni u vojničku ni u svjetovnu službu; a koji se ovo usude, i ne vrate se, pokajavši se, k onome, što su radi Boga izabrali, neka budu anatema (potpuno isključenje iz Crkve, uključuje i zabranu svjetovnih kontakata s anatemiziranom osobom).“
Dr. Nikodim Milaš tumači: „…što je s vojskom skopčan pojam o ratovima i dosljedno prolijevanju krvi, što se nikako ne može slagati sa službom onoga, koji je po svom položaju pozvan prinositi Bogu nekrvnu Žrtvu…“
Kanonsko pravo također zabranjuje svećenicima sudjelovanje u civilnoj, državnoj upravi i administraciji (apostolski kanon 81.).
Dakle, važno je naglasiti, ne ulazeći u životni put Momčila Đujića, da dotični nije bio pravoslavni svećenik, tj., da Dinarsku četničku diviziju nije vodio svećenik Pravoslavne Crkve, nego svjetovnjak, laik Momčilo Đujić. Smatramo da bi bilo dobro koristiti tu činjenicu u javnosti, te prestati s govorom o diviziji i četnicima popa Đujića, jer takvo nešto nikada nije postojalo.

Broj komentara: 18:

  1. Kada i tko je svestenika Momcila Djujica rascinio, stavio pod zabranu bogosluzenja....koji episkop, kojim cinom...ako je netko to ucinio to znaci da se Crkva sluzbeon ogradila od njega, ako nije, onda to govori o sasvim novom kursu koji si zauzeo na ovom blogu....

    Marko

    OdgovoriIzbriši
  2. Koji episkom, kojim cinom i kada, je svestenika Momcila Djujica rascinio ili svrgnuo sa svestenstva te tako ogradio Crkvu od njega i njegovih djela kao svestenika SPC-a ....to je bitno i to je mjerodavno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je tada bilo nemoguće učiniti, jer nije bilo episkopa SPC zapadno od Drine. Njegov episkop Irinej je bio u talijanskoj internaciji cijeli rat, eparhija dalmatinska je de facto prestala funkcionirati do 1947.,a okolni episkopi, gornjokarlovački, banjalučki itd. bili su pobijeni. U takvim uvjetima, njegovo izričito, trajno i neopozivo odreknuće vrijedi koliko i službeno crkveno raščinjenje.

      Izbriši
    2. Nitko sebi ne moze niti dati niti oduzeti svestenicki cin,pa ni svestenik Djujic. Daje ga i rascinjenjem oduzima Sv. Crkva. Ako vremenu od 1941.-1947.nije bilo vremena i uvjeta, u slijedecih 50ak godina je sigurno bilo i uvjeta i vremena i potrebe, ali nije bilo volje jer je Djujic u Crkvenim krugovima bio narodni junak, bio je rado vidjen gost i medju jerejima i medju arhijerejima....brate dragi, to su cinjenice. Nitko od tebe nije trazio da ga branis niti su to aktualne teme, zato se nemoj cudit ke dobijes komentare kao ovaj nize. Ovo je tvoj blog, tvoje pravo je da pises sto zelis...ali, uzeo si kurs u obrani Srpstva a ne Srpske Pravoslavne Crkve i Katolicanske Pravoslavne vjere....imaju Srbi puno boljih apologeta od tebe i imaju ih dovoljno.Ovo sto pises jednostavno je daleko od cinjenica....a mimo toga, odbijas i ono malo Bogotrazitelja koji iskreno traze Pravoslavlje i ne opterecuju se nacionalnim predznakom....imas mucenike, Platona, Savu, Petra....episkopi i svestenomucenici, a ti uzeo za temu popa Djujica, covjeka koji je ubijao i naredjivao ubijanje i Srba a Hrvata pogotovo...i ostao bez Crkvene sankcije....jednostavno, nerazumno

      Abdul Mesih el Miskin

      Izbriši
    3. Ma tko je koga apologirao? Iznio sam kanonsku činjenicu da Đujić nije bio svećenik. Pravoslavno svećeništvo ne čini zavedenost u crkvenim knjigama, nego sudjelovanje u sakramentima. Što mene briga što je on Srbima junak i što se družio sa episkopima? To pred Bogom nije dokaz svećeništva. On nije odslužio nijedan sakramenat, nijednu euharistiju, odrekao se toga, pred kamerama, uvrijedio bi se da ga nazovu svećenikom, dakle svetotajinski je on to prestao biti, iako to možda nije bilo administrativno provedeno (kažem možda, jer nemamo uvida u crkvene arhive). On je sebe sankcionirao sam - ako nekome odvajanje od svećeništva nije sankcija sama po sebi, onda dotični ne razumije Crkvu.
      I nemojmo se praviti grbavi. To je itekako aktualna tema, uostalom, tko je propisao o čemu se smije raspravljati, a o čemu ne smije? Nema više UDB-e ni verbalnog delikta, prošla su ta vremena.
      Pravoslavlje nije apstraktna vjera izvan vremena i prostora. Ona je tu, u Hrvatskoj, gdje svi sve znaju i traže odgovore. Što ću ja nekome pričati o pustinjskoj duhovnosti, troparima, stihirama, tamjanu i svecima, a on će si u sebi misliti "nemoj me ..., vaši popovi su ratovali". Zato je potrebno konstruktivno razgovarati, i postaviti stvari na prave osnove, kanonske, crkvene, a koliko vidim, jedini ja ovdje razmišljam na tim osnovama.

      Izbriši
  3. Ovaj portal otvoreno reklamira četništvo i velikosrbizam
    Vrijeme je za kaznenu prijavu DORH-u

    OdgovoriIzbriši
  4. Tako je brate...samo ti zaista razumijes Pravoslavlje...tvoj blog...pisi sto zelis...Zivio

    Abdul Mesih el Miskin

    OdgovoriIzbriši
  5. Piše Zelot (br. 2., prvi je "Zilot"): Ovaj tekst je objektivno napisan. U Pravoslavlju ne vrijedi kao kod papista "jednom svećenik - uvijek svećenik". U Starom zavjetu je sveti prorok Ilija pobio mačem 450 svećenika (1. Kraljevima 17, 18, 19). U Crnoj Gori su biskupi opet obnašali svjetovnu vlast. Tko zna kako je sam Bog primio to odricanje?

    OdgovoriIzbriši
  6. Sto kaze velestovani arhiepiskop Porfirije o ovome svemu...??
    Ima jako milozvucan glas cujem;
    "Sa Dinare svanuce sloboda"
    "Donijeti ce je Momcilo vojvoda"
    Pjeva Porfirije iz petnih zila hahahahaha

    OdgovoriIzbriši
  7. Predivno pevaju naročito otac Vojo, pa onda kada krenu za njim. Sav sam se naježio kada sam prvi put slušao "zbogom mala ostaj kod ovaca". Naša pjesma.
    Zoran

    OdgovoriIzbriši
  8. Brzo gramatiku u ruke, naučiti šta je pleonazam.
    Zoran

    OdgovoriIzbriši
  9. jel se to radi o osobi kojoj je po političkoj funkciji nadređen bio HSSovac dr Ivan Šubašić i vlada u Londonu ili o osobi koju je Pavelić pustio da prođe do Austrije kao znak prelaska NDH na stranu saveznika, u najmanju ruku velečasni Đuić se borio protiv NDH , ne Hrvatske i protiv Komunista , ne Hrvata ili Srba , sva endehaziska propćila do 45 priopćavala su o borbi protiv četnika. zamislite da neko optužuje češki pokret otpora da su se borili protiv njemaca na nacionalnoj osnovi a ne političkoj. Tomo Poglajen

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Što god napravio, nije napravio kao svećenik Pravoslavne Crkve, nego kao obični svjetovnjak.

      Izbriši
  10. Eto kako se lako zbog kanonskog prekršaja (stupanje u vojnu službu) može izgubiti sveščenička blagodat. I TO BEZ CRKVENOG SUDA. A što da kažemo o ovima koji u ekumenizmu krše najvažnije kanone Pravoslavlja i koji time prouzročuju smrt miliona pravoslavnih duša? Kako to da se, unatoč tome, na sav glas viče da su oni i dalje legitimni jerarsi - s šupljim obrazloženjem da nisu pozvani na crkveni sud i osuđeni?

    iPCuH

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovdje nije u igri toliko kanonski prekršaj - kanoni su navedeni kao orijentir - već to da je čovjek naprosto apostazirao, otpao, odrekao se, ne znam kako da vam više nacrtam svima skupa. Uostalom, kao što sam rekao, nemamo uvid u crkvene arhive. Pošalji službeni upit u eparhiju dalmatinsku ako te zanima.

      Izbriši
  11. Ne komentiram zbog njega nego zbog onih koji su totalno apostazirali, otpali, odrekli se. A nitko od onih s kojima su u zajedništvu ih ne zove, niti ima namjeru da ih zove na crkveni sud.

    iPCuH

    OdgovoriIzbriši

Molim cijenjene anonimne komentatore da komentare svakako potpišu sa svojim nick name da se može snaći u njima