četvrtak, 26. siječnja 2017.

Pravoslavni katekizam na hrvatskom jeziku




Poštovani čitatelji, donosimo vam danas kratki pravoslavni katekizam na hrvatskome jeziku. Autor ovog djela je jedan od najvećih pravoslavnih misionara novog doba, sv. Inocent Moskovski, apostol Sibira i Amerike (1797. – 1879.). Za razliku od uobičajenih predodžbi misionarenja kod nas („tamo gdje palme cvatu..“), sv. Inocent je na svojim putovanjima prolazio tisuće kilometara kroz crnogorične prašume, tajge, tundre, snijeg i led, hladno more dalekog sjevera, propovijedajući plemenima koja su živjela u surovim i divljim uvjetima Sibira i Aljaske. Njegov plodonosan život, od oženjenog svećenika, preko monaha i misionara do biskupa, pokazuje da je riječ o duhovnom gigantu, nažalost, kako je to čest slučaj s pravoslavnom duhovnom baštinom, skoro nepoznatom kod nas.
Ovaj katekizam je napisan 1833.g., na aleutskom jeziku, za domoroce Aleutskih otoka u blizini Aljaske. Iako star, i napisan za stanovništvo civilizacijski udaljeno od nas, svojom jednostavnošću, ukorijenjenošću u svakodnevni život kršćanina, aktualan je za sva vremena i sve prostore, čemu svjedoči i šest engleskih izdanja u 20. stoljeću. Svakome, tko možda i nije obrazovan, ili nema dodira s vjerom, ovaj katekizam može pomoći da spozna i upozna bit kršćanske vjere, i da shvati da je Krist jedino na ovome svijetu za što se isplati živjeti.
Link za pdf:

Pravoslavni katekizam

Broj komentara: 14:

  1. Odlična knjižica, isto kao i ovaj blog. Ovo svakako treba dati tiskati. A gdje se mogu kupiti knjige o pavoslavlju na hrvatskome jeziku?

    OdgovoriIzbriši
  2. To s literaturom na hrvatskome bi bilo baš lijepo, ali već su vas pretekli. MAKEDONSKA ISTINSKA PRAVOSLAVNA CRKVA ( http://mvpcsvjk.org/ ) će s u najskorije vrijeme s blagoslovom Njegovog blaženstva arhiepiskopa jeruzalemskog i betlehemskog, metropolite palestinskog i skandinavskog Gospodina Gospodina hadži Jovana osnovati PRAVOSLAVNU MISIJSKU ŽUPU U ZAGREBU i uskoro objaviti osnovnu literaturu o pravoslavlju na hrvatskome jeziku. Tako će svi pravoslavni vjernici bez obzira na narodnost moći doći do Gospodina bez etnofiletizma "SPC", "MPC", "BPC", "HPC", "CPC" i drugih heretičkih etnofiletističkih jurisdikcija. Ivan Malešić, starosta pravoslavne misijske župe svetoga Lava Rimskoga u Zagrebu

    OdgovoriIzbriši
  3. U natpisima ktitora hrama Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu se spominju i Makedonci. Hram je kasnije uzurpirala tzv. SPC. Došlo je vrijeme da drevni makedonski pravoslavni narod, kome su još sveti apostoli propovijedali kršćanstvo, obnovi istinsko sveto pravoslavlje među južnim Slavenima. To je i obveza blagočestivog makedonskog naroda jer su od starih Makedonaca proizašli svi Slaveni pa i blagočestivi hrvatski narod! Ivan Malešić, starosta.

    OdgovoriIzbriši
  4. Gospodine Malešiću, svi vjernici bez obzira na nacionalnost već pohađaju hram SPC u Zagrebu, pa vi tu niste ništa novo, osim što tjerate makedonski etnofiletizam. Vaša vjerska organizacija nije dio Pravoslavne Crkve. Naravno da imate potpuno pravo na rad, ali bi bilo lijepo da vaše ljude obavijestite da nisu pravoslavni, i da ne pripadaju Pravoslavnoj Crkvi. Za pravoslavlje, Duha Svetoga u vašoj vjerskoj organizaciji nema.
    P.S. Kad već misionarite u Hrvatskoj, koristite hrvatski jezik.

    OdgovoriIzbriši
  5. Uz "HPC" samo nam još trebaki "istonopravoslavni" Makedonci :) Ni kanonski nepriznata MPC još nije riješila svoj status, a već imamo raskol unutar raskola.
    Autoru ovog bloga skrenuo bih pažnju na objavu Facebook stranice Mitropolije koja je podijelila ovaj katekizam. Komentar vinkovačkog paroha Predraga Azapa "Kakav hrvatski jezik, kakvo hrvatsko pravoslavlje, čime se vi zanosite", nažalost, pokazuje da je ideja o pastoralu pravoslavnih Hrvata i mnogim klericima SPC odbojna i da će pokretači ove stranice i ostali entuzijasti te potrebne akcije najprije morati još mnogo poraditi na uvjeravanju vlastite Crkve u njezinu opravdanost, a tek onda isto učiniti u javnosti. Uzalud svi divni tekstovi protiv etnofiletizma kad ih sami svećenici SPC smatraju zanesenjaštvom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To tako ide, kao i kod protestanata, jedan raskol vuče drugi.
      Pa čuj, ja se nikad ni nisam zanosio situacijom, niti smatram da je stanje idealno, i ne smatram da će ikad biti. Trudimo se koliko možemo, svjedočimo, dajemo svoj doprinos, u iščekivanju smrti, i to je to.

      Izbriši
  6. Ivanu Malesevicu@

    Nisam znao za to?!
    Od kada djelujete, gdje je bogoslužbenni prostor?

    Marko M.

    OdgovoriIzbriši
  7. Pripremamo se. Pregovaramo sa nekoliko HSP-ova, HČSP, HKDU, HDSSB i drugim zainteresiranim dobrotvorima o iznalaženju ili ustupanju prostora. Ivan Malešić, starosta

    OdgovoriIzbriši
  8. Planiramo i sastanak sa Hrvatskim generalskim zborom. Inače katolike zbog ikonomije planiramo pripuštati svetim tajnama, da vide što propuštaju.

    OdgovoriIzbriši
  9. Pitanje za gospodina Marka i uredništvo? Da li se u hramovima SPC pripuštaju katolici svetim tajnama? Ako ne onda ste licemjeri jer govorite da su anateme skinute i da imate istu vjeru! I. Malešić

    OdgovoriIzbriši
  10. 1.) Malešiću, vi niste članovi Pravoslavne Crkve. Vi možete imati vjersku zajednicu kakvu god hoćete, za Pravoslavnu Crkvu vi ste u rangu Jehovinih svjedoka. Vi niste pravoslavni, nego se tako lažno predstavljate.
    2.) Zanimljivo kako odmah krećete u ofenzivu prema političarima, i to radikalnoj desnici, a drugima predbacujete etnofiletizam i politikanstvo. Nije malo licemjerno?
    3.) Vas može u vašoj borbi protiv Pravoslavne Crkve podržati sto stranaka i generalskih zborova, ali to vam neće donijeti status pravoslavne Crkve.Te stranke i zborovi ne podjeljuju Duha Svetoga, a on je u svemu ipak najbitniji.
    4.) Suprotno je pravoslavlju, pripuštati nepravoslavne sakramentima. Sakramenti su mogući unutar jedine Crkve, zajednice spašenih, i vidljivi su znak jedinstva Tijela Kristova. Dijeleći ih nepravoslavnima, lagali bismo i sebe i njih. Za vas, očito, sakramenti nisu predmet strahopoštovanja, nego obična sredstva propagande. To s pravoslavljem nema veze.
    6.) Anateme su bile osobnog karaktera, pa ne podrazumijevaju ujedinjenje Crkava.

    OdgovoriIzbriši
  11. Vi gospodine uredniče obmanjujete javnost. Prava vjera i episkopat s apostolskim slijedom, eto crkve, to je crkva. Baš među konzervativcima se mogu naći iskreno pobožne duše. Sveti Ivan Šangajski je bio pričestio umiruću katolkinju, a katoličkog svećenika nije bilo u blizini. Rimsku crkvu su okupirali masoni i ona je umiruća organizacija, vjernici obmanuti. Vi se kao i vaši episkopi duhovno prostituirate ekumenizmom, a ujedno glumite pravoslavlje. Mi samo želimo spašavati duše.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U pravoslavlju, apostolski slijed ne uključuje samo redoslijed rukopolaganja. Takvo shvaćanje apostolskog slijeda, kakvo i vi zagovarate, je rimokatoličko. Pravoslavno shvaćanje, osim pravilnog redoslijeda rukopolaganja, uključuje pravovjernost i zajedništvo s ostalim episkopatom. Neka samo jedan od tih elemenata nedostaje, nema apostolskog slijeda. Za Pravoslavnu Crkvu, jedinstvo Crkve je iznad svega, a raskol tako težak grijeh, da ga po Ocima, ne može sprati ni krv mučeništva, a kamoli "iskreno pobožna duša". Na zemlji ima samo jedna Crkva, koja je Tijelo Kristovo, djelo Božje. Vi cijepate samo Tijelo Kristovo, uništavate djelo Božje, i zato nećete spasiti ni svoje duše, a kamoli tuđe.

      Izbriši

Molim cijenjene anonimne komentatore da komentare svakako potpišu sa svojim nick name da se može snaći u njima