srijeda, 28. prosinca 2016.

Sv. mučenica carica Aleksandra o braku i obiteljskom životu




U vremenu kada katolici slave radosne obiteljske blagdane božićnog vremena, a pravoslavni predbožićne tjedne, posvećene raznim aspektima obiteljskog života, donosimo još nadahnutih pouka o braku i obitelji svete carice i mučenice Aleksandre Romanove.
           
Postoji još jedan važan elemenat u bračnom životu – to je jedinstvo interesa. Nijedna briga žene ne smije izgledati previše sitna, čak ni za gigantski intelekt najvećeg muža. S druge strane, svaka mudra i vjerna žena će se vrlo rado zanimati za poslove svoga muža. Ona će poželjeti saznati nešto o svakoj njegovoj novoj ideji, planu, teškoći i nedoumici. Ona će poželjeti znati koji je njegov poduhvat uspio, a koji nije, i biti u tijeku svih njegovih svakodnevnih poslova.

            Neka oba srca dijele i radost i patnju. Neka popola dijele teret briga. Neka sve u njihovom životu bude zajedničko. Oni moraju zajedno ići u crkvu, moliti se jedno pored drugog, zajedno prinositi pred Božje stope teret briga za svoju djecu i za sve ono što im je dragocjeno. Zašto da ne razgovaraju o svojim iskušenjima, sumnjama i tajnim željama i da ne pomognu jedno drugome suosjećanjem i riječima ohrabrenja?

            Tako će živjeti jednim životom, a ne dvama životima. Svatko od njih u svojim planovima i nadama mora obavezno misliti o onom drugom. Jedno pred drugim ne smiju imati nikakvih tajni. Oni moraju imati samo zajedničke prijatelje. Na taj način će se dva života sliti u jedan život, i oni će dijeliti i misli i želje i osjećaje i radost i tugu i zadovoljstvo i bol.

            Bojte se znaka i najmanjeg početka otuđenja ili nerazumijevanja. Umjesto da se čovjek uzdrži, on izgovori glupu i neopreznu riječ i evo, između dva srca koja su dotad bila jedna cjelina, pojavila se mala pukotina koja se sve više širi, dok oni zauvijek ne postanu odvojeni jedno od drugog. Rekli ste nešto nesmotreno? Odmah tražite oproštaj. Nastao je neki nesporazum? Nije važno čijom krivicom, ne dozvolite da to ostane između vas.

            Uzdržavajte se od svađe. Nemojte ići na spavanje tajeći u sebi osjećaj gnjeva. U obiteljskom životu ne smije biti mjesta za oholost. Nikada ne treba hraniti svoje osjećaje uvrijeđene oholosti i skrupulozno mjeriti tko mora tražiti oproštaj. Oni koji istinski vole, ne smiju se baviti takvim istjerivanjem pravde, oni su uvijek spremni i povući se i ispričati se.

            Bez Božjeg blagoslova, ako Bog ne posveti brak, sve čestitke i dobre želje prijatelja će biti prazne riječi. Bez Božjeg svakodnevnog blagoslova obiteljskog života, čak i najnježnija i najiskrenija ljubav neće moći dati sve ono što je potrebno žednom srcu. Bez blagoslova Neba sva ljepota, radost i vrijednost obiteljskog života mogu u bilo kojem trenutku biti uništeni. 

            U uređenju doma moraju sudjelovati svi članovi obitelji, i najpotpunija obiteljska sreća može biti postignuta kada svi časno ispunjavaju svoje obaveze.

            Jedna riječ obuhvaća sve – ta riječ je ljubav. U riječi „ljubav“ je čitavo more misli o životu i dužnosti, i kada je uporno i pažljivo izučavamo, svaka od tih misli postaje jasna i precizna. 

            Kada vene ljepota lica i gasi se sjaj u očima, a sa starošću dolaze bore ili ostavljaju svoje tragove i ožiljke bolesti, tuge i brige, ljubav vjernog muža mora ostati isto onako iskrena i duboka kao i ranije. Na zemlji nema mjere koja može izmjeriti dubinu Kristove ljubavi prema Njegovoj Crkvi i nijedan smrtnik ne može voljeti s istom takvom dubinom, ali je ipak svaki muž obavezan to činiti u onoj mjeri u kojoj se ova ljubav može ponoviti na zemlji. Nijedna žrtva mu ne treba izgledati prevelika za njegovu voljenu.

Nema komentara:

Objavi komentar

Molim cijenjene anonimne komentatore da komentare svakako potpišu sa svojim nick name da se može snaći u njima