četvrtak, 26. listopada 2017.

Knjiga koju vrijedi pročitati

Dragi pravoslavci i ljubitelji pravoslavlja iz Hrvatske, čast nam je obavijestiti vas da je u izdanju katoličke nakladničke kuće "Verbum" izašao hrvatski prijevod knjige "Nesveti sveti i druge priče" ruskog pravoslavnog biskupa Tihona Ševkunova.
Knjiga je pisana jako jednostavnim i svima pristupačnim jezikom, a korisna je zbog dva razloga. Prvi je opis autorovog obraćenja i kršćanskog životnog puta u teška sovjetska vremena, kroz koji se vidi tako jednostavno i svakodnevno djelovanje Boga u životu pravoslavnog kršćanina - rijetko koja knjiga opisuje takvo i toliko djelovanje Providnosti Božje na život čovjekov.
Drugi razlog jest taj, što knjiga oslikava djelovanje Pravoslavne Crkve u SSSR-u u svakodnevici, te ruši brojne mitove koji se produciraju na Zapadu, o "povlaštenom položaju pravoslavaca u SSSR-u" i njihovoj navodnoj "suradnji s bezbožnim komunizmom".
Svakako, odlična knjiga za upoznati svakodnevicu pravoslavnog kršćanina, monaha i svećenika.
Prvi prijevodi nekih ulomaka na hrvatski jezik pojavili su se i ranije na stranicama društvenih mreža Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.
Više informacija ovdje: Svjetski bestseler Putinova duhovnika: knjiga ‘Nesveti sveti i druge priče’ od sada i na hrvatskom


4 komentara:

  1. Koji je cilj i interes rimokatoličke izdavačke kuće u štampanju čisto pravoslavne knjige?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ekumenski su vrlo otvoreni, njihov portal bitno.net često donosi pravoslavne tekstove, među njima i naše, a i redovito oglašava naša predavanja u SPCO Zagreb. Što je vrlo važno, s obzirom da su nam mnoga vrata ovdje zatvorena, pogotovo nakon zadnjih peripetija.
      Inače i izdavačka kuća i njen spomenuti portal i nisu katolički u strogom smislu, dakle nisu vlasništvo službene Katoličke Crkve, radi se o privatnoj kući i portalu, ali koji se bave primarno katoličkim izdavaštvom.
      U Hrvatskoj ima jako puno Hrvata katolika i ostalih nesrba i nepravoslavnih koje zanima pravoslavlje, pravoslavna duhovnost, bogoslužje,teologija itd. Po logici stvari, njima bi to sve trebala prenijeti SPC kao kanonska Crkva, jer je poslanje kanonske Crkve da se bavi svim ljudima na svom teritoriju, ne samo pravoslavnima, već i ostalima. Budući da se službena SPC u Hrvatskoj uglavnom bavi samo srpskim etnosom, zainteresirani nepravoslavci i nesrbi informacije o pravoslavlju mogu dobiti od rimokatolika, grkokatolika, privatnih inicijativa, pseudopravoslavnih sekti itd.
      Dugoročna posljedica toga će biti da će ljudi dobivati informacije o pravoslavlju iz nepravoslavnih izvora i s nepravoslavnim tumačenjima,i posljedično će imati posve krivu sliku pravoslavlja, te će kanonska SPC polako biti gurana iz javnog prostora, i nitko je više neće šljiviti ni pet posto, osim kao srpski folklorni klub. Ali, tome ćemo velikim dijelom biti krivi mi, ne drugi.

      Izbriši
  2. Na kakve "zadnje peripetije" mislite?

    Ortho

    OdgovoriIzbriši

Molim cijenjene anonimne komentatore da komentare svakako potpišu sa svojim nick name da se može snaći u njima