utorak, 25. listopada 2016.

Starac Pajsije Svetogorac - borba sa strastima



Pravoslavni moralni nauk nije nikada bio suhoparno moraliziranje o "dobrim djelima". On je uvijek išao za tim, da prikaže dublje nutarnje stanje ljudske duše, procese u njoj, duhovne uzroke zla, i način otklanjanja zla u samom korijenu, liječenje duše. Pouke o stastima i vrlinama starca Pajsija, koje ćemo donositi s vremena na vrijeme, najbolji su primjer toga.



Borba sa strastima
-          Starče, kada je prorok David rekao: Duhom vladalačkim utvrdi me, za što je molio Boga?

-          David je tražio od Boga da mu podari dar rukovođenja, jer je trebao upravljati ljudima. Ali i svakome čovjeku je potreban „duh vladalački“, jer mora vladati samim sobom, kako ne bi njegove strasti preuzele vlast nad njim.

-          Starče, što su to strasti?

-          Na strasti ja gledam kao na sile duše. Bog ne daje čovjeku grešne sklonosti, već sile. Međutim, kada mi te sile ne upotrebljavamo za dobro, dolazi đavao da ih iskoristi, i tako nastaje strast; a poslije mi mrmljamo i svaljujemo krivicu na Boga. Ali, kada ih upotrebljavamo usmjeravajući ih protiv zla, one nam pomažu u duhovnoj borbi. Na primjer, gnjev pokazuje da duša posjeduje odvažnost, koja pomaže u duhovnom životu. Onaj koji nije razdražljiv i nema odvažnosti, ne može baš lako sebe postaviti na pravo mjesto. Čovjek sklon gnjevu, ako u duhovnom životu iskoristi ovu silu, nalikuje na neki prestižni automobil, koji strelovito juri, i nitko ga ne može stići. Međutim, ako je ne koristi na dobro, i ne obuzdava samog sebe, onda je poput automobila što prevelikom brzinom vozi po lošoj cesti, i svako malo sleti s puta.

Čovjek treba spoznati sile koje su u njemu, i upraviti ih na dobro. Na taj će način, uz pomoć Božju, dospjeti u dobro duhovno stanje. Svoj egoizam, na primjer, neka ustremi protiv đavla, i neka se ne predaje kada ga ovaj dolazi iskušavati. Sklonost brbljavosti neka posveti, preobrativši je u molitvu. Zar nije bolje da razgovara s Kristom i posvećuje se, nego da brblja isprazno i tako samo griješi. Dakle, u zavisnosti od toga kako čovjek iskoristi sile svoje duše, može proizaći dobro ili zlo.

4 komentara:

  1. Što nam se brat autor u zadnje vrijeme
    raspisao:):)
    Bog blagoslovio!
    Pišeš kao pretposljednji hrvatski kralj...
    Dmitar Knez....

    Abdul Mesih el Miskini

    OdgovoriIzbriši
  2. Eto, moram ubit dosadu nečime...zašto kao on?

    OdgovoriIzbriši
  3. Ne mislim da ubijaš dosadu...ovo vjerojatno uzima dosta truda i vremena a svatko od nas ima i svojih obveza...

    A zašto Dimitrije Knez,pa znaš kako kaže Apokalipsis"u koga je oštar um shvatit će"!!!

    Ps.tekstovi postaju raznoliki,svatko može naći ponešto za sebe...Neka bi Gospod dao da blog donese plodove

    Abdul Mesih el Miskini

    OdgovoriIzbriši

Molim cijenjene anonimne komentatore da komentare svakako potpišu sa svojim nick name da se može snaći u njima