ponedjeljak, 21. kolovoza 2017.

Konferencija kanonskih pravoslavnih biskupa SAD-a povodom nasilja u Charlottesvilleu





Konferencija kanonskih pravoslavnih biskupa Sjedinjenih Američkih Država stoji uza sve ljude dobre volje koji osuđuju nasilje iz mržnje, i žali zbog  gubitka života do kojih je došlo uslijed sramnih nastojanja da se promovira rasna čistoća i njeguje bjelačka supremacionistička ideologija u Charlottesvilleu u Virginiji.

Pravoslavna Crkva izričito izjavljuje da ne promovira, ne štiti niti odobrava sudjelovanje u takvim represivnim činovima mržnje, rasizma i diskriminacije, te ističe da takva uvjerenja i ponašanja nemaju mjesto u bilo kojoj zajednici zasnovanoj na poštovanju zakona i vjere u Boga Ljubavi.

Suština kršćanskog Evanđelja i duha pravoslavne Predaje u potpunosti je i očigledno nespojiva s ideologijama koje proglašavaju superiornost bilo koje rase nad drugom. Naš Bog nije pristran, niti gleda na to tko je tko (Pnz 10, 17, Rim 2, 11). Gospodin naš Isus Krist je srušio pregradu koja je rastavljala, tj. neprijateljstvo koje je odvajalo ljude od Boga i ljude jedne od drugih (Ef 2, 14). U Kristu Isusu Crkva ispovijeda da nema više ni Židova ni Grka, nema više roba ni slobodnoga, nema više muškog ni ženskog, jer smo svi jedan (čovjek) u Kristu Isusu (Gal 3, 28). Pored toga, pozivamo jedni druge da ne sudjelujemo u besplodnim djelima tame, nego da ih još razotkrivamo (Ef 5, 11). A što je tama, ako ne mržnja? Onaj tko mrzi brata svog, u tami je  i u tami hodi (1 Iv 2, 11)!

S tim u vezi, godine 1872. pravoslavni biskupi iz cijelog svijeta sabrali su se u Carigradu i osudili sve oblike ksenofobije i šovinizma (etnofiletizam). Složili su se da poticanje rasne ili nacionalne nadmoći i etničkih predrasuda ili neslaganja u Crkvi Kristovoj treba biti osuđeno kao suprotno svetim učenjima Kristovog Evanđelja i svetih kanona Crkve, i to je  izričito osuđeno kao krivovjerje, kao  očigledan oblik lažnog učenja.

Na kraju, takve akcije kojih smo bili svjedoci posljednjih dana, od strane samoproklamiranih bjelačkih supremacionista, neonacista i raznih rasista i fašista, predstavljaju izdaju suštinskih ljudskih  vrijednosti ljubavi i solidarnosti. S tim na umu, iskreno se molimo za obitelji onih koji su izgubili život ili su stradali pri ovim tragičnim događajima. Međutim, nismo ni za bilo koji oblik osvete ili odmazde bilo koje grupe ili pojedinca. Zbog toga, apeliramo na svakog čovjeka dobre volje, a naročito na vođe naše velike nacije, da razmotre i primjene načine pomirenja različitosti, kako bismo se uzdigli iznad svake diskriminacije u našoj povijesti, danas i ubuduće.

izvor: spc.rs

Nema komentara:

Objavi komentar

Molim cijenjene anonimne komentatore da komentare svakako potpišu sa svojim nick name da se može snaći u njima