petak, 16. lipnja 2017.

Ukrajinska Pravoslavna Crkva Moskovskog Patrijarhata – i dalje najutjecajnija u Ukrajini




Crkvena situacija u Ukrajini je vrlo složena, i u hrvatskoj javnosti najčešće neshvaćena. Tako npr. hrvatska wikipedija, čiji autor očito ne poznaje osnove pravoslavne ekleziologije, kanonskog prava i crkvene povijesti, u „Ukrajinsku Pravoslavnu Crkvu“ gura gotovo svaku organizaciju koja se tamo naziva pravoslavnom, bez obzira što sve te organizacije ne pripadaju Pravoslavnoj Crkvi. Osim zapada zemlje, koji je stoljećima tradicionalno grkokatolički, u Ukrajini i ukrajinskoj dijaspori danas postoji preko 20 vjerskih frakcija koje se predstavljaju kao pravoslavne, a nisu dio Pravoslavne Crkve. Najveće od njih su raskolničke: UPC Kijevskog Patrijarhata i Ukrajinska Autokefalna Pravoslavna Crkva. Međutim, jedina Pravoslavna Crkva u toj zemlji je UPC Moskovskog Patrijarhata, koja uživa najširi stupanj autonomije u okviru Ruske Pravoslavne Crkve, te je pojedinačno najutjecajnija vjeroispovijest u Ukrajini, što vidimo iz sljedeće najnovije statistike:

Jedna trećina svih svećenika, dvije trećine svih pravoslavnih župa, tri četvrtine svih učenika teoloških škola i skoro sve pravoslavno monaštvo pripada Ukrajinskoj Pravoslavnoj Crkvi. Ovim podacima raspolaže Ministarstvo kulture Ukrajine, javlja Prosvjetno odjeljenje Ukrajinske Pravoslavne Crkve. U ovom izvještaju "o rasprostranjenosti Crkava i vjerskih organizacija Ukrajine" Ministarstvo kulture Ukrajine je navelo da 1. siječnja 2017. godine jedna trećina svećenstva u Ukrajini (10.289 osoba) pripada Ukrajinskoj Pravoslavnoj Crkvi. Pritom, ovi podaci su gotovo za 2.000 zaređenih službenika niži u usporedbi sa statističkim podacima kojima u Kijevu raspolaže Mitropolija Ukrajinske Pravoslavne Crkve.
Ovi svećenici se bave pastirskim radom u 12.653 crkvenih općina u Ukrajini. Broj ovih općina je dva puta veći od ukupnog broja crkvenih općina obuhvaćenih izvještajem o vjerskim organizacijama koje sebe nazivaju pravoslavnim (Ukrajinska Pravoslavna Crkva Kijevske Patrijaršije, Ukrajinska Autonomna Pravoslavna Crkva staroobrednika i dr.).
Ne manje je rječita statistika koja se odnosi na monaštvo. Prema podacima Ministarstva kulture, u 208 samostana Ukrajinske Pravoslavne Crkve živi 4.807 monaha i monahinja. Da bi se to bolje shvatilo, dovoljno je napomenuti kako je broj monaha u UPC MP skoro 20 puta veći od ukupnog broja monaha i monahinja u svim drugim vjerskim organizacijama koje sebe nazivaju pravoslavnim. Npr., u takozvanoj "Kijevskoj Patrijaršiji" samo 3-4 monaha dolazi na samostan, a u  Ukrajinskoj Autokefalnoj Pravoslavnoj Crkvi  - 1-2.
Slični podaci se navode kad su u pitanju teološke škole u kojima se spremaju budući zaređeni službenici. Prema podacima Ministarstva kulture, u 19 crkvenoškolskih ustanova UPC  studira četvrtina svih onih koji pohađaju  teološke škole u Ukrajini - 4.788 osoba. Ovo predstavlja 75% Ukrajinaca koji se žele duhovno obrazovati i svoj život posvetiti svećeništvu. Ukrajinska Pravoslavna Crkva ima 3.986 nedjeljnih škola i 135 sredstava informiranja (od kojih je - 93 tiskanih, 6 - audiovizualnih, 36 -  elektronskih).
Izvor: spc.rs

Broj komentara: 14:

  1. Ista priča kao u odnosu SPC prema CPC i MPC, a svodi se na to da Rusi ne priznaju Ukrajince kao ravnopravan narod, tj. ako i proznaju to je sve okolo kole na mala vrata.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Stvarnost te demantira. I jedni i drugi imaju ukrajinsku i makedonsku Crkvu kao autonomne, s potpunim priznanjem makedonskog i ukrajinskog jezika i narodnosti. Ja znam da bi mnogi u Hrvatskoj htjeli da su Rusi i Srbi takvi, ali na njihovu žalost, nisu.

      Izbriši
    2. Treba znati i to da je jedini sused Makedonije sa kojim ista nema sporove od državnog značaja, upravo Srbija. Južni sused Makedonije (Grčka), kao što je dobro poznato, ne priznaje ime države "Republika Makedonija" već insistira na korištenju imena "BJRM". Srbija PRIZNAJE ime Republika Makedonija. O odnosima sa Albancima i aspiracijama zapadnog suseda Albanije ka značajnim delovima teritorije Makedonije ne treba ni pominjati. Srbija NEMA pretenzije ka niti jednom delu makedonske teritorije. Zatim, malo je poznato da preostali makedonski sused Bugarska ne priznaje makedonski jezik već ga smatra dijalektom bugarskog. Srbija PRIZNAJE makedonski jezik.

      Izbriši
    3. Pročitah da je UPC Moskovskog Patrijarhata ustanovio osobno generalisimus Staljin, u jesen 1943. godine. A koliko sam povezao najveća povijesna prava bi trebala imati ova najmanja Ukrajinska Autokefalna Pravoslavna Crkva. No, definitivno se priča svodi kako sam kratko rekao u prvom komentaru. Btw. Srba u Makedoniji ima manje od 2% tako da tu prestaje daljnja priča, na sreću Makedonaca. Inače bi već bili dobili kakvu 'sao krajinu' i slično. S tim da Makedonci, iako su drag i dobrodušan narod mogu bit i prgavi, nije se s njima previše za šalit. Iako zaista nisu prvi ni po čemu inicirali raspad bivše države, bome kad je brod potonuo, nisu htjeli ostat ni u kakvoj krnjoj daljnjoj zajednici sa sjevernim susjedom, a to ima svoje debele razloge zašto. Kanite se izigravanja malih Rusa, pa možda bude i nešto dobro.

      Izbriši
    4. Nije. Ustanovio ju je Arhijerejski Sabor RPC na zasjedanju 25.-27.10.1990.
      Krivo si povezao, situacija je tamo puno složenija nego što izgleda. Nažalost, u Hrvatskoj su predrasude takve kakve jesu, i čim su Srbi i Rusi u igri, automatski su krivi, ma kakve god argumente čovjek navodio. Eo, čovjek ti navede da su Rusi i Srbi makedoncima i Ukrajincima priznali i jezik, i samoupravnu Crkvu, i sve u skladu s kanonima, ne isključujući daljnji razvoj prema autokefaliji. Međutim, ti i dalje tupiš da ih se želi srbizirati i rusificirati i negiraš realnost. Kako sada raspravljati?

      Izbriši
    5. Ok, možda previše čitam razne komentare najobičnijih ljudi koji se ostavljaju preko neta, FB, foruma i sl. Sreća da je međunarodna zajednica od 1995. sustavno i planski razoružala čitavo područje, pa preostaje samo ta vrst verbalne komunikacije. Za sad. Mislim da za naših života neće biti promjena, a kasnije što bude. Ova tamatika me laički zanima uz napomenu, valjda ne trebam prečesto naglašavati, da imam puno primjedbi i na nastupe RKC. Ključna je demokracija i standard svih građana, pa nek' ima milijun vjera i sekti kako tko već voli, meni smetaju agresivci koji polažu isključiva prava na ovo i ono. Uzimam pauzu na komentare. :) :)

      Izbriši
  2. Nisu li Makedonci imali drevnu Ohridsku arhiepiskopiju...?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imaju je i danas, legitimna Crkva u Makedoniji.

      Izbriši
    2. To je od SPC
      Mislio sam otprije

      Izbriši
    3. Nema razlike između prijašnje i sadašnje. Prijašnja je ukinuta 1766., sadašnju je obnovila SPC kao autonomnu uz konsenzus svih Crkava.

      Izbriši
  3. Ne mislim na tu...jos otprije ona starija

    OdgovoriIzbriši
  4. Mnogi u Ukrajini odlaze u hramove svih verskih organizacija. Kako kažu idu i kod "Grka", "Ukrajinaca" i "Rusa". Kako sam čuo mnogi od njih nisu upućeni da je "Grčka" crkva zapravo Katolička crkva! Kada im se to spomene oni izražavaju čuđenje i negiraju tvrdeći da sveštenik ima bradu i da je oženjen te da crkva u koju odlaze je u potpunosti identična onim pravoslavnim i što se tiče interijera i što se tiče obreda.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čak i u Hrvatskoj do danas, grkokatolici na Žumberku,mnogi među njima, često i ne kontaju uopće tu razliku.

      Izbriši

Molim cijenjene anonimne komentatore da komentare svakako potpišu sa svojim nick name da se može snaći u njima