subota, 23. srpnja 2016.

Starac Pajsije O MOLITVI





Donosimo duhovne pouke starca Pajsija Svetogorca o molitvi. Starac Pajsije, Grk iz Male Azije, jedan je od novijih asketa i duhovnih učitelja Pravoslavne Crkve. Spajajući u sebi drevno duhovno učenje i suvremene izazove, praktično životno iskustvo (prošao je rat) i monaški život, ovaj svetac nam ostaje uzor pravoslavlja današnjice - drevnog, a tako aktualnog, mističnog, a tako svakodnevnog. 


Blaženi su oni koji su uspostavili vezu
s nebeskom Postajom

                Starče, što za Vas znači molitva?
-Šaljem signale, tražim pomoć. Stalno tražim pomoć od Krista, od Presvete Bogorodice, od Svetaca, za sebe i za druge. Ako je ne tražim, neće mi je ni dati.
                Sjećam se, za vrijeme građanskog rata opkolilo nas je 1600 partizana. Nas je bilo ukupno 180 vojnika. Zaklonili smo se iza jedne stijene. Da su nas uhvatili, sve bi nas pobili. Pokušavao sam postaviti antenu kako bih uspostavio vezu s centralom. Nije mi polazilo za rukom; antena nije imala signal zbog pucnjave. Satnik je povikao: „Pusti sad to; hajde ovamo, pomozi da prebacimo ovaj sanduk s bombama!“. Istovremeno se osvrtao prema topovima i nadgledao situaciju. Čim je otišao, potrčao sam opet radio-postaji. Dok je on izdavao naredbe, ja sam pokušavao postaviti antenu, a onda sam opet odlazio pomoći kako ne bi vikao. Na kraju sam uz neku lopatu i dasku montirao antenu i uspio uspostaviti vezu. Rekao sam samo dvije riječi. I to je bilo to! Ujutro su stigli zrakoplovi i spasili nas. Zar je to mala stvar da 180 bude opkoljeno od strane 1600 neprijatelja, a na kraju da se spase?
                Tada sam shvatio veliko poslanje monaha – da pomaže molitvom. Ljudi svjetovnog raspoloženja govore: „Ma što ti u samostanima uopće rade? Zašto ne iziđu u svijet da pomognu društvu?“ To je kao da netko kaže jednom radio – vezistu: „Što radiš tu s tom radio – postajom? Ostavi radio – postaju, uzmi pušku, pa hajde boriti se!“
                Ni u čemu nam neće koristiti komunikacija sa svim postajama cijeloga svijeta, ako nemamo komunikaciju s Nebom i vezu s Bogom, kako bismo tražili pomoć i od Njega je primali. Blaženi su oni koji su uspostavili vezu s nebeskom Postajom i pobožnošću se umrežili s Bogom.

Broj komentara: 7:

  1. Taj monah je postao "svetac" kad je u novinama objavio da je Bog izabrao najboljeg mogućeg patrijarha - Vartholomeja. Od tog trenutka su grčke knjižare pune knjiga o njemu i njegovih fotografija.

    Zilot

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa ti si se pred kratko vrijeme izjasnio da ne priznaješ Pravoslavnu Crkvu, da imaš neku svoju istinitu hijerarhiju. Kada je tako, onda te ne bi trebalo biti briga za naše svetitelje.

      Izbriši
    2. "Patrijarh" Bartolomej je otpao od Pravoslavne Crkve. Dakle, ako ga monah Pajsije veliča, on nije svetac.

      Izbriši
    3. Pa kažem ti, lijepo osnuj svoju Crkvu, okrunimo te za patrijarha, i mir Božji.

      Izbriši
    4. Kakav je to odgovor, ja ne vrijeđam nego navodim nešto o čemu govori čitav pravoslavni svijet. Danas je goruća tema svejeres ekumenizma u koju se uklapaju i opasne neopapističke teorije i tendencija Carigrada da uz pomoć moćnika ovog svijeta potčini sebi ne samo tzv. nove zemlje nego i čitavu pravoslavnu dijasporu. Tu činjenicu ne treba zataškavati.

      Izbriši
    5. Vidi, ovo je blog za nepravoslavne ljude, pripadnike naroda koji, zbog teške povijesti, ima mnoge predrasude o pravoslavlju. Namijenjen je da bude abeceda pravoslavlja, i da predstavi Pravoslavnu Crkvu kao ono što ona uistinu i jest - kršćansku Crkvu. I, da budem po prvi puta otvoren, blog djeluje sa znanjem službene hijerarhije SPC. Nije službeni blog Crkve, ali službena Crkva zna za njega i suglasna je s projektom. Zato, ovo nije mjesto za teške teme, koje zahtjevaju dublje poznavanje pravoslavne teorije i prakse.

      Izbriši
    6. Ovaj odgovor ima osnove. Ipak mislim da je ponekad dobro "šokirati" neupućene. Možda nekoga zainteresiraju "teške teme". Ali imaš pravo, bolje bi bilo da mi otvorimo svoj blog, pa neka paralelno postoje lakši i teži. Još samo da prokomentiram najnoviju vijest.

      Izbriši

Molim cijenjene anonimne komentatore da komentare svakako potpišu sa svojim nick name da se može snaći u njima