srijeda, 26. veljače 2014.

Život sv. Save Srpskog


Radost mi je da mogu podijeliti sa vama na ovome blogu životopis sv. Save, utemeljitelja i prvog poglavara Srpske Pravoslavne Crkve. Novost ovoga životopisa jest ta, da je priređen na hrvatskome jeziku. Uz njegov lik i djelo, vezane su brojne kontroverze i nedoumice kod nedovoljno upućenih ljudi-nadamo se da će ovaj skromni doprinos pomoći boljem osvjetljavanju njegovog uistinu svetačkog lika među hrvatskim narodom. Ugodno i dušekorisno čitanje!



https://docs.google.com/file/d/0BwXrA3iB7L-Za3kzY051NnM3Umc/edit

4 komentara:

  1. Zivio!Zaista originalna ideja i svaka ti cast na tom!Sam sam Hrvat i zaista sam mnogo puta bio svjedok koliko gluposti i predrasuda a jos vise neznanja kruzi o ovom velikom svetitelju,njegove svete molitve neka su uvijek s nama!Isto toliko ako ne jos vise predrasuda i zlobnih priča kruzi o velikom i svetom ocu Fotiju arhiepiskopu carigradskom koji je bio uzor strpljivosti,popustljivosti i dijaloga sa Zapadom a prikazuju ga kao fanatika...Svako ti dobro,samo nastavi.

    Anatolije Hristianidis

    OdgovoriIzbriši
  2. Fotije je bio patrijarh, ne arhiepiskop. Sve najbolje.

    Aleksandar Marinković

    OdgovoriIzbriši
  3. Znam da je sveti Fotije Veliki bio patrijarh,kao i svi carigradski episkopi,ali eklisijalna i liturgijska titula je arhiepiskop!Svetog Zlatousta u otpustu liturgije nikada ne nazivamo patrijarh nego iskljucivo arhiepiskop.U svim Crkvama apostolskih patrijarhata,Carigrad,Aleksandrija,Antiohija,Jerusolim,na ektenijama i opcenito u bogosluzenju,svoje patrijarhe pominju iskljucivo kao arhiepiskope!ps.Lijepo je sto je nasa pomjesna Crkva među rijetkima zadrzala ispravno liturgijsko nazivlje,Patrijarh,arhiepiskop,mitropolit,episkop.Rusi su ne znam kako mitropolita stavili iznad arhiepiskopa a od obojega su napravili pocasne titule,a Grci su svakom vladici dali titulu mitropolita,eto,mi nekeko zadrzasmo ispravno,ajde,barem u necem:):):)

    Anatolije Hristianidis

    OdgovoriIzbriši
  4. U doba sv Jovana Zlatoustog Carigradska Crkva je bila u rangu arhiepiskopije, dok je za vreme sv Fotija u rangu patrijaršije.

    Aleksandar Marinković

    OdgovoriIzbriši

Molim cijenjene anonimne komentatore da komentare svakako potpišu sa svojim nick name da se može snaći u njima